Video ne prikazuje slijetanje marinaca u Izrael, već u Rumuniju  

511

Eskalacija sukoba između Izraela i Palestina donijela je trend manipulisanja snimcima, pa se na internetu svakodnevno dijele snimci koji nemaju veze sa ovim ratom uz tvrdnje da su nastali u Izraelu ili Gazi.  

U želji da demonstriraju američku vojnu pomoć toj državi, pojedini korisnici Fejsbuka (1, 2 ) objavili su video snimak koji prikazuje vojnike dok izlaze iz aviona uz tvrdnju: 

 “Hiljade američkih marinaca slijeće u Izrael”.  

Obrnuta pretraga skrinšota iz video snimka pokazuje da on datira od juna 2022. godine kao i da je prvobitno objavljen na stanici Službe za distribuciju vizuelnih informacija u sektoru Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).  

Video je zabilježen 27. juna u Rumuniji, tačnije u vojnu bazu, odnosno na aerodrom, koji se zove Mihail Kogalniceanu.  

“Vojnici 101. vazdušno-desantne divizije stižu u Mihail Kogalniceanu, Rumunija, 28. juna 2022. 
101. jedinica podupire misiju V korpusa da ojača Istočno krilo NATO-a i učestvuje u multinacionalnim vježbama s partnerima širom evropskog kontinenta kako bi ohrabrili američke saveznike i obeshrabrili širenje ruske agresije”, navedeno je u opisu videa. 

Da je riječ o video snimku koji je prošle godine zabilježen u Rumuniji utvrdili su i strani fakt-čekeri, kao i kolege iz regiona

SAD su i u kontekstu najnovijih dešavanja najavile da će uputiti pomoć Izraelu. 

Rojters je ukazao da je dodatno 900 američkih vojnika raspoređeno na Bliskom istoku kako bi ojačali protivvazdušnu odbranu američkog osoblja, dok je Pentagon prošle sedmice poslao u Izrael vojne savjetnike koji će se uključiti u borbeno planiranje.  

Objave sa društvenih mreža ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article