Kako je ruski konvoj postao egipatski koji nosi pomoć u Gazu 

261

Nakon više dana nagađanja o upućivanju pomoći, humanitarni konvoj iz Egipta je krenuo ka Gazi i tu informaciju su, osim medija, prenijeli i korisnici društvenih mreža. 

U objavi je podijeljena i fotografija, uz kometar autora da “uprkos izraelskoj zabrani, egipatski predsjednik šalje humanitarni konvoj u Gazu”. 

Uz par klikova i obrnutom pretragom fotografije moguće je ući u trag kako i kada je nastala fotografija koja se dijeli uz tvrdnju da prikazuje humanitarni konvoj na putu ka Gazi. 

Fotografijja je stara skoro deceniju, nastala je u avgustu 2014. godine i nema veze sa izraelsko-palestinskim sukobom. 

Time je objavio tekst koji je praćen istom fotografijom uz naslov da “Ruski konvoj pomoći nastavlja kamionima prema Ukrajini”. 

“Ruski konvoj koji broji blizu 300 vozila nastavio je put ka područjima pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, opterećen, kako Rusija kaže, humanitarnom pomoći za narod Ukrajine”, navodi se u tekstu Time-a. 

Obrnuta pretraga fotografija nameće još jedan zaključak – da je ova fotografija postala univerzalna za mnoge krizne situacije.  

Tako je B92 istu fotografiju objavio uz informaciju o kretanju uragana „Idalija” ka obali Floride u avgustu ove godine, dok je Red portal objavio u februaru dokumentujući navodno pomoć Ujedinjenih nacija koja je bila upućena Siriji. 

Činjenica je da je stara fotografija ponovo postala viralna i da se dijeli u pogrešnom kontektu. 

Zbog jasnih dokaza koji upućuju da kolona kamiona nije povezana sa humanitarnim konvojem koji je iz Egipta krenuo za Pojasu Gaze, objavu ocjenjujemo sa ocjenom lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article