O kemtrejlsima smo već pisali iz više navrata, a teorije evoluiraju, pa sada možemo pročitati da nas iz aviona “prskaju” raznim hemikalijama, sve u svrhu širenja bolesti (poput velikog kašlja) i u krajnjem – depopulacije.  

Na Fejsbuku kruži nekoliko fotografija (1, 2, 3), (arhivirano: 1, 2, 3) koje prate navodi:  

U KOMENTSRU MOZETE VIDETI I OBJASNJENJE PILOTA U PENZIJI MILOS JOVANOVIC UNUTRAŠNJOST AVIONA ZADUŽENOG ZA DEPOPUL@CIJU LJUDI CEO SVET SE PRSKA(barijum aluminijum ziva itd itd.)KRIV JE ZA VELIKI KAŠALJ PNEUMONIJU PLUĆA MIKOPLAZMOM(doktori slušalicama nemogu da otkriju) 

Obrnutom pretragom fotografija na kojima se može vidjeti nešto nalik na burad u trupu letjelice, zapravo dolazimo do veoma prostog objašnjenja. U pitanju nije oružje protiv ljudskog roda, koje sadrži barijum, aluminijum, ili živu, već vodeni balasti koji se koriste u testnim fazama proizvodnje aviona.  

O tome su prethodno pisale kolege iz USA Today i Full Fact-a

Tri fotografije smo pronašli na internetu. Jedna od njih može se dovesti u vezu sa Boingom 777X i, kako objašnjava pilot u jednom videu, u pitanju su vodeni balasti, uz pomoć kojih se radi na podešavanju centra gravitacije za avion.  

Druga fotografija se može naći na jednom sajtu, koji prenosi utiske sa Međunarodnog sajma vazduhoplovstva u Parizu. Ispod fotografije na kojoj se vide burad, a koja se spori u objavama na društvenim mrežama, u ovom slučaju piše: 

“Pogled ka naprijed unutar Boingovog 777X, koji pokazuje njegovu konfiguraciju testnog leta. Crni cilindri su burad za vodu za podešavanje centra gravitacije aviona. Voda se može pumpati između buradi u letu radi testiranja težine i ravnoteže.” 

Dakle, u pitanju je isti model aviona, kao kod prethodne fotografije.  

Za treću fotografiju nije moguće pronaći zvanično pojašnjenje, ali po svemu sudeći takođe se radi o balastnim tankovima iz Boinga 777.  

Četvrta fotografija je očigledno nastala uz pomoć fotošopa, jer se na avionu na njoj može pročitati “chemtrails”, a na kamionu pored “aluminijum”, “barijum”, mogu se vidjeti kosturske glave i simbol koji se uglavnom dovodi u vezu sa Iluminatima, o kojima smo takođe prethodno pisali.  

Kada se sve sažme, sporne objave dobijaju ocjene – dezinformacija i teorija zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article