Nema dokaza da je Navaljni preminuo od Fajzerove vakcine

357

Smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog glavna je tema u medijima. Navaljni je umro u najsurovijoj kaznenoj koloniji, odnosno zatvoru u Rusiji, i njegova smrt izazvala je mnoštvo reakcije.  

Dominiraju osuđujuće reakcije demokratskih zemalja na račun predsjednika Rusije Vladimira Putina kojeg mnogi vide kao direktnog krivca za smrt ruskog opozicionara kojeg su Putinove vlasti osudile na 19 godina robije.  

Za smrt Navaljnog Putina krivi i njegova supruga Julija koja eksplicitno tvrdi da je predsjednik Rusije ubio njenog supruga novičokom, otrovom kojim je ovaj opozicionar bio otrovan i 2020. godine kada je jedva preživio.  

Novičok je agens za koji se smatra da ga Rusija koristi za ubistva protivnika Putinove vlasti, odnosno izuzetno jak neurotoksin. 

Ipak, na društvenim mrežama se, po običaju, kao i kada god umre neko poznat, pojave postovi koji za smrt optužuju – vakcinu protiv kovida.  

„Autopsija je pokazala da je Navalni umro od začepljenja krvnih sudova srca, ugrušcima tipičnim za umrle od posljedica vakcinacije❗️ Da, ovaj “heroj” se vakcinisao 5 puta‼️ Treba reći ovima što protestuju pred ruskim ambasadama da se prebace pred zgrade Pfizera 🙄 Koji debili“ navodi se u jednoj od objava.  

„AKO JE NAVALNY,KAO ŠTO SE PRIČA NA ZAPADU,INZISTIRAO PRIMITI PFIZER VAX, A UMRO JE OD EMBOLIJE – ZAČEPLJENJA KRVNIH ŽILA, ONDA GA IPAK PUTIN NIJE LIKVIDIRAO NEGO VAX KAO I MILIJUNE DRUGIH“, dodaje se u drugoj.  

Prema pisanju Rojtersa, ruske vlasti obavijestile su porodicu zatvorenika da je on preminuo od sindroma  iznenadne smrti, a ova agencija navodi da je RT, koja važi za medij koji je pod kontrolom Putinove vlasti, pozivajući se na nezvanične izvore objavila da je Navaljni preminuo od krvnog ugruška.  

Kako je su objavili Vašington post i Njujork Tajms, autopsija još uvijek nije urađena niti ima njenih rezultata. Neki mediji su tvrdili i da je autopsija zabranjena.  

Takođe, nigdje se ne može naći potvrda da je Navaljni vakcinisan, niti da je primio pet doza Fajzer vakcine kako se tvrdi u objavama.  

Ono što je činjenica i to da apsolutno nema nikakvog naučnog dokaza da vakcine protiv kovida, ni Fajzer ni druge koje su korištene za vrijeme pandemije izazivaju smrtne slučajeve o čemu smo pisali bezbroj puta. 

Takođe, objave poput ove o Navaljnom samo su dio antivakserskog trenda da se smrt svake poznate ličnosti, pod bilo kakvim okolnostima da se ona desi, pokuša povezati sa vakcinom što dokazuju i naši tekstovi u kojima smo objašnjavali da od vakcine nisu preminuli Siniša Mihajlović, Dejan Milojević, glumica Šarlbi Din, košarkaš Kejleb Svanigan i drugi… 

Kako je jasno da nema dokaza da je Navaljni preminuo od posljedica vakcinacije i da njegovi najbliži tvrde sasvim suprotno ove objave ocijenili smo kao lažne vijesti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article