Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom 20. maja istekao je petogodišnji mandat, a izbori u toj zemlji nijesu održani, niti najavljeni. 

To je navelo brojne korisnike Fejsbuka  (1, 2) da kontstatuju: 

“Prema Ukrajinskom ustavu Zelenski više nema pravo potpisivati ikakve akte. 
On više nije predsjednik Ukrajine”. 

Prema ukrajinskom Ustavu, izbori za predsjednika trebalo je da budu organizovani u posljednjoj sedmici marta ove godine, što se nije dogodilo zbog aktuelnog rata sa Rusijom. 

U Kijevu je od 24. februara 2022. uvedeno vanredno stanje, koje ukrajinski parlament Vrhovna rada produžava jednom u tri mjeseca.  

Zakon o vanrednom stanju (član 19) definiše da je tokom ratnog stanja zabranjena promjena ustava, održavanje izbora za predsjednika, Vrhovnu Radu, Autonomnu Republiku Krim i organe lokalne samouprave. 

Dakle, Zelenskom jeste istekao petogodišnji predsjednički mandat, međutim zbog ratnog stanja u kojem se zemlja nalazi , on ostaje na legitimni predsjednik Ukrajine do narednog izbornog procesa. 

Izborni zakonik Ukrajine definiše da se izborni proces može sprovesti nakon prestanka vanrednog stanja. Prema članu 20 Zakonika, datum izbora mora biti određen u roku od mjesec dana od završetka vanrednog stanja. 

Stručnjak za ustavno pravo iz ukrajinskog Centra za politiku i pravnu reformu (CPLR) Andrij Mahera iznio je svoje pravno tumačenje aktuelne situacije i legitimiteta Zelenskog na funkciji predsjednika. 

“Predsjednik ne gubi automatski svoja ovlašćenja pet godina nakon inauguracije. Ova ovlašćenja se ukidaju tek kada novoizabrani predsjednik stupi na dužnost, odnosno poslije izbora”, rekao je Mahera u izjavi za Dojče Vele

Trenutno ostaje na snazi odluka da su u Ukrajini zabranjeni i predsjednički i parlamentarni izbori – ali iz različitih razloga. Ustav zabranjuje parlamentarne izbore, dok ratno stanje zabranjuje sve izbore. 

Legitimitet Volodimira Zelenskog, prema mišljenju posmatrača, ne samo da se oslanja na zakone, već i na podršku ukrajinskih građana. Iako je došlo do određenog pada, podrška i dalje ostaje prilično visoka. Prema istraživanju ukrajinskog istraživačkog centra „Rasumkov“ sprovedenom u januaru, 69 odsto Ukrajinaca ima poverenja u državnog lidera, dok manje od četvrtine nema, prenosi Dojče Vele. 

Objavama dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article