Na društvenim mrežama se dijeli snimak iz iranskog parlamenta u trenutku kada parlamentarci skandiraju poruku usmjerenu protiv Amerike i Izraela. (1, 2, 3, 4, 5

“Iranski parlament grmi – “Smrt Izraelu, smrt Americi!”, piše u objavama. 

Snimak iz iranskog parlamenta zabilježen je 2020. godine i nema veze sa aktuelnim sukobom Izraela i Hamasa. 

Na Youtube kanalu američke tv stanice CNN moguće je pogledati prilog o protestu iranskih poslanika zbog smrti generala Kasema Sulejmanija. 

Sulejmani je ubijen 3. januara 2020. u napadu dronom koji je naredio bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp.  

Kao odgovor na taj napad, iranski poslanici su odobrili zakon kojim se američka vojska i Pentagon označavaju terorističkom organizacijom. 

Gnijev zbog smrti generala se odrazio u iranskom parlamentu, skandiranjem poslanika “Smrt Americi”. Ipak, nema dokaza da su skandirali i “Smrt Izraelu”. 

Nijedan medijski izvještaj iz tog perioda ne ukazuje da su poslanici skandirali poruke protiv Izraela, što zasigurno svakako mediji prenijeli. 

Dakle, snimak iz iranskog parlamenta nastao 2020. godine, iako se dijeli na društvenim mrežama u pogrešnom kontekstu. Činjenica je da je video autentičan, ali da nema veze sa aktuelnim dešavanjima nakon napada Hamasa na Izrael. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article