Gotovo da nema lidera koji predvodi neku od vodećih svjetskih sila, a da nije “gurnut” u sukob Izraela i Hamasa i to zahvaljujući dezinformatorima, na šta je Raskrinkavanje ukazivalo prethodnih dana

Korisnici društvenih mreža su podijelili izjavu predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdoana u kojoj je, navodno, upozorio Sjedinjene Američke Države (SAD) da se ne miješaju u aktuelni sukob na Bliskom istoku. (1, 2, 3

“Erdogan upozorava Ameriku da se drži podalje od izraelsko-palestinskog sukoba: „Branićemo Palestinu po svaku cijenu”, navedeno je u opisu videa. 

Ova informacija je zaživjela i u drugom obliku, bez videa kao dokaza za tu tvrdnju. (1, 2

“Sada je predsjednik Turske, Erdogan, javno podržao Palestince u tekućem sukobu HAMAS-a i Izraela i javno upozorio Sjedinjene Države da se drže van sukoba”. 

Tačan prevod izjave predsjednika Turske glasi: 

“Duboko smo zabrinuti zbog sve većeg gubitka života, uništavanja, širenja nasilja među naseljenicima. Ovom prilikom još jednom izražavam saučešće našoj palestinskoj braći i sestrama koji su izgubili živote, i saučešće palestinskoj državi i narodu”. 

Iako se u objavama i u ispisu na videu tvrdi da je predsjednik Turske uputio upozerenje Americi i ujedno podržao Palestince u sukobu Hamasa i Izraela, informacija nije tačna jer u videu snimku nije pomenuo SAD. 

Pretraga izjave Erdogana vodi do zvaničnog vebsajta predsjednika Turske i objave koja datira od 25. jula ove godine. 

Predsjednik Turske je zajedno sa predsjednikom Palestine održao zajedničku konferenciju za novinare i dao izjavu nakon svojih privatnih sastanaka i sastanaka među delegacijama sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. 

Erdogan je tom prilikom uputio podršku palestinskom narodu, što su prenijeli i brojni mediji, i poručio da je “jedini put do pravednog i trajnog mira u regionu, odbrana vizije pomirenja dvije države”. 

Obrnutom pretragom videa smo došli do Ju Tjub naloga portala koji izvještava o novostima vezanim za Bliski Istok. Video sa Fejsbuka je identičan snimku koji je objavljen na ovom nalogu dan nakon konferencije predsjednika Turske i predsjednika Palestine, 26. jula. 

Važno je istaći da se Erdogan jeste javno obratio nakon napada Hamasa na Izrael i uputio kritiku SAD-u zbog slanja nosača aviona i pripadajuće udarne grupe bliže Izraelu, međutim netačna je tvrdnja da je “upozorio” Ameriku da se drži podalje od izraelsko-palestinskog sukoba, kako se tvrdi u objavi.

Takođe, zbog činenice da je iskorišten stari video za plasiranje pomenute tvrdnje, a da Erdogan u tom snimku ne pominje SAD, niti njihov odnos prema sukobu Izraela i Palestine, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article