Dezinformacije tokom izbornog dana: Duško Marković ne napušta DPS

1547

Da lokalni izbori u Nikšiću prevazilaze interesovanje lokalne, a i ukupne crnogorske javnosti, svjedoče brojne dezinformacije koje su u regionalnim medijima plasirane uoči i tokom izbornog dana, u čiju se svrhu koriste imena nosilaca izbornih lista, umjetnika i partijskih i bivših državnih funkcionera.

Jedna takva informacija je da je Duško Marković napustio Demokratsku partiju socijalista i ušao u proces formiranja nove stranke.

Portal Alo objavo je ovu informaciju, pozivajući se na “dobro obaviješten izvor iz redova DPS-a”, objavili brojni mediji u Srbiji, ali i pojedini crnogorski, svi sa sličnim naslovom: “PUKLA TIKVA: Duško Marković napustio štab DPS-a, NA POMOLU NOVA PARTIJA?”

Ovu informaciju prenijeli su i portali portali Novosti, Kurir, Srbija danas, Glas javnosti, Borba.

Demant je ubrzo stigao od Duška Markovića, koji je ovu vijest na svom zvaničnom Twitter nalogu ocijenio kao lažnu:

Objavu sa portala Alo ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave sa portala  Novosti, Kurir, Srbija danas, Glas javnosti, Borba ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal Srbija danas objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Novosti: Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Prenošenje lažnih vijesti | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Glas javnosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

In this article