Dezinformacije tokom izbornog dana: Duško Marković ne napušta DPS

1900

Da lokalni izbori u Nikšiću prevazilaze interesovanje lokalne, a i ukupne crnogorske javnosti, svjedoče brojne dezinformacije koje su u regionalnim medijima plasirane uoči i tokom izbornog dana, u čiju se svrhu koriste imena nosilaca izbornih lista, umjetnika i partijskih i bivših državnih funkcionera.

Jedna takva informacija je da je Duško Marković napustio Demokratsku partiju socijalista i ušao u proces formiranja nove stranke.

Portal Alo objavo je ovu informaciju, pozivajući se na “dobro obaviješten izvor iz redova DPS-a”, objavili brojni mediji u Srbiji, ali i pojedini crnogorski, svi sa sličnim naslovom: “PUKLA TIKVA: Duško Marković napustio štab DPS-a, NA POMOLU NOVA PARTIJA?”

Ovu informaciju prenijeli su i portali portali Novosti, Kurir, Srbija danas, Glas javnosti, Borba.

Demant je ubrzo stigao od Duška Markovića, koji je ovu vijest na svom zvaničnom Twitter nalogu ocijenio kao lažnu:

“Ova lažna vijest puštena je od onih koji su čuli moj politički stav i znaju snagu liste Evropski tim za Nikšić koju predvodi Sanja Damjanović”.

Objavu sa portala Alo ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave sa portala  Novosti, Kurir, Srbija danas, Glas javnosti, Borba ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal Srbija danas objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Novosti: Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Prenošenje lažnih vijesti | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Glas javnosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article