Direktno usmjereno oružje i dalje u centru teorija zavjere 

516

Lažne tvrdnje da je požar na Havajima izazvan “usmjerenim energetskim oružjem” kruže društvenim mrežama još od avgusta kada je katastrofalna nepogoda odnijela stotine ljudskih života na ostrvu Maui.  

POŽAR ili pak NEŠTO još OPASNIJE……..  

Havaji i DIREKTNO USMERENO ORUŽJE….. 

Ovo s0t0njarama smeta da se priča i širi…. 

Oni bi da sprovode svoje bolesne operacije a mi da samo klimamo glavom i da im verujemo… 

Gore navedeni komentar objavljen je na Fejsbuku uz snimak opustošenih Havaja, koji izvorno potiče sa TikTok-a, a trebalo bi, prema riječima autora objave, da prikaže da moćnici koristeći usmjereno energetsko oružje, tehnologiju lasera kojom ispaljuju energiju brzinom svjetlosti poput metka, u sprovođenju najpopularnije teorije zavjere – ,,zlog plana za uništavanja čovječanstva.“ 

Međutim, činjenice govore drugačije. 

Ostrvo Maui koje je najviše stradalo podnijelo je tužbu protiv Hawaiian Electric iznijevši tvrdnje da kompanija nije isključila struju uprkos izuzetno jakim vjetrovima i suvim uslovima, a kako piše AP,  priznala je da je njen dalekovod izazvao prvi šumski požar.  

Problematizuje se i činjenica da su neke biljke ipak opstale nakon požara te da je to ,,dokaz“ da su targetirane kuće, objekti, vozila i ljudi. No, neke biljke, koje se nazivaju pirofite, adaptirale su se da odolijevaju požarima, najčešće formiranjem sloja za toplotnu izolaciju i to je jedino stručno objašnjenje.  

Treća stavka u spornom viralnom snimku je pominjanje Samita vještačke inteligencije i isticanje da će Havaji biti prvo ostrvo na kome vlada upravo ova podoblast računarstva. Navodnu vezu između ideje pametnog grada i požara već smo detaljno analizirali

I na kraju, velike katastrofe, obično prate i brojne teorije zavjere, pa je, shodno nedostatku argumenata da se dokaže suprotno, i ovo jedna od njih. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article