Priča o nacistima i tri prsta: Izmišljotine o Njemačkim košarkašima

1294

Košarkaši Srbije nijesu uspjeli da se domognu svjetskog trona u Manili jer ih je u tome spriječila selekcija Njemačke. Ipak, ekipa Svetislava Pešića je napravila fenomenalan podvig i sa ponosom se vratila u Beograd, sa srebrnim odličjem na grudima. Igrali su momci sjajno tokom cijelog turnira, ali je Njemačka na kraju bila bolja. Još “bolja” od njemačke igre je dezinformacija koja se pojavila neposredno nakon finala, a koja se masovno dijeli regionom.

Na foto-montaži koja kruži internetom (1, 2, 3, 4, 5) vide se igrači njemačke sa podignuta tri prsta uvis, a ispod njih su poređani navodni nacisti koji, takođe, drže tri prsta. Post prati opis:

Sramna proslava njemačkih košarkaša koji su proslavljali pobjedu sa starim nacističkim pozdravom – uzdižući tri prsta.

Srbi ostali šokirani!
Vučić naredio da se više ne dižu tri prsta!

Ova informacija nema veze sa činjenicama.

Na nekih četiri i po minuta prije kraja meča, Johanes Foitman pogodio je trojku i to na isteku napada za vođstvo Njemačke od 76:69. Njemačka klupa oduševljeno je pozdravila ovaj potez stasitog saigrača i digla tri prsta u vazduh, što je inače praksa kada neko pogodi iza linije 6.75.

Što se tiče tvrdnji da se radi o nacističkom, iako je poznatiji kao srpski pozdrav, nije moguće naći mnogo istorijsko/naučnih objašnjenja. Po svemu sudeći, fotografije nacista u spornim postovima (Ante Pavelić, danski SS-ovci…) koji dižu tri prsta potekle su sa treda na sajtu Quora, gdje se postavilo pitanje: “Da li su srpska tri prsta fašistički simbol?” Jedan od autora to demantuje i pojašnjava:

“… fašisti širom Evrope, uključujući njemačke naciste, holandske naciste, hrvatske ustaše i druge, salutirali su sa tri prsta gotovo isključivo u vjerskim i političkim ceremonijama. Čini se da je bio široko rasprostranjen među fašističkim pokretima u Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Ustaše su po svemu sudeći kopirale Njemce, a ne Srbe, ali to isto Sveto Trojstvo znači samo više u katoličkom kontekstu. (Uostalom, sve pravoslavne i katoličke vjere su bile iste prije raskola, tako da mora postojati mnogo sličnosti.

U stvari, nacisti su kulturološki prisvojili katolički i pravoslavni vjerski simbol da bi u svojim trupama ugradili lojalnost Fireru i zastavi tako što su se zakleli svojim životom pred Bogom.”

Iako ovo nije naučno utemeljeno objašnjenje, ono daje logičan odgovor na to zašto su nacisti moguće dizali tri prsta.

Svakako, to ne remeti činjenicu da je na društvenim mrežama plasirana dezinformacija – da su njemački reprezentativci u finalu svjetskog prvenstva u košarci koristili nacističke simbole. Momci su samo slavili ubačena tri poena, jer su predosjetili da će za nepunih pet minuta ući u istoriju kao prvaci svijeta, po prvi put u istoriji Njemačke.

Uostalom, ne slave samo Njemci pogođenu trojku sa tri prsta, to čine i brojni NBA igrači iz Amerike, poput učesnika prvenstva koje je za nama – Mikala Bridžisa i Džejlena Bransona.

Svakako, dokaza da je “Vučić naredio da se više ne podižu tri prsta”, nema.

Sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article