Antivaks mašta: SZO nije pominjala vakcinaciju zbog klimatskih promjena

537

Da antivakseri i teoretičari zavjere nijesu ograničeni samo na COVID-19 i MMR, već da u spektar njihovog interesovanja ulaze čak i klimatske promjene, pokazuje nedavno objavljen tekst portala Nulta tačka naslovljen: 

SZO: Klimatske promene bi mogle da zahtevaju globalnu VAKCINACIJU zbog seobe zaraženih komaraca”. 

Ovo je na svom Facebook profilu podijelio i poznati teoretičar zavjere Saša Borojević, uz komentar: 

“E pa to sam čekao.. sada je sve kompletno, ajmo Šekler, drKon…gde ste legende!? Nulta tačka javlja!” 

Navodni stav SZO-a plasirao je portal People’s Voice u formi izvještaja sa brifinga za medije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je održan 9. avgusta na temu uloge klimatskih promjena u širenju bolesti koje prenose komarci na područja na kojima obično nema pojave takvih infekcija. Međutim, na ovom brifingu ni u jednom trenutku se ne pominje nikakva vakcinacija koja je u vezi sa klimatskim promjenama. 

Kako se vidi i iz transkripta brifinga, Maria Van Kerkhove, tehnička liderka SZO za COVID-19, kojoj se pripisuje ova izjava, vakcinaciju nije pominjala u kontekstu klimatskih promjena. Van Kerkhove je govorila o globalnim promjenama i potrebi da budemo spremni da preventivno djelujemo i odgovorimo na prijetnje sa kojima se suočavamo: 

“Pominjete bolesti koje šire komarci, ali to je rizik za sve novonastale patogene sa epidemijskim i pandemijskim potencijalom. Jedan od razloga zašto ću se na trenutak vratiti na COVID i ono što je generalni direktor rekao je to što su sistemi koji su uspostavljeni i poboljšavani dugi niz godina, posebno u poslednje tri i po godine, primenjivi i za bolesti poput denga, za bolesti poput kolere, za bolesti poput ebole ili sljedećeg respiratornog patogena. Dakle, zemlje moraju da iskoriste različite načine i različite vrste intervencija za prevenciju, od kojih je jedna kontrola vektora … U slučajevima kada imamo intervencije kao što su medicinske, terapije ili vakcine, u zavisnosti od patogena, moramo biti u stanju da se pripremimo za to. I zemlje su radile nevjerovatno naporno tokom posljednjih nekoliko godina da bi izgradile te sisteme i ojačale te sisteme za COVID, ali oni bi se mogli koristiti i za druge bolesti.” 

People’s Voice je još kao NewsPunch bio poznat po objavljivanju dezinformacija i izmišljenih priča koje je USA Today već raskrinkavao, a globalne organizacije poput SZO ili Svjetskog ekonomskog foruma često su u fokusu izmišljenih informacija. 

Da je tako bilo i ovog puta, potvrdili su i iz SZO, navodeći da ova organizacija nije najavila nikakvu globalnu vakcinaciju. SZO je agencija Ujedinjenih nacija u čijem je mandatu promocija zdravlja. 

“SZO nije najavila da će uskoro biti potrebne masovne vakcinacije iz bilo kog razloga, a kamoli za borbu protiv efekata klimatskih promjena”, rekla je za USA Today portparol SZO Margaret Haris

Ni na ovom brifingu, ali ni na sajtu SZO, nigdje se ne pominje masovna vakcinacija u kontekstu borbe protiv efekata klimatskih promjena. 

Zbog toga, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article