tedros-gebrejesus

Svjetska zdravstvena organizacija je od početka pandemije koronavirusa na liniji fronta i čini sve kako bi se svjetska populacija spasila od virusa koji konstantno mutira. Da li je onda realno da se prvi čovjek te organizacije, Tedros Gebrejesus, nije vakcinisao? Jeste, ako pitate dezinformatore.  

U jednom postu na Fejsbuku, koji je do sada šerovan više od 30 puta, navodi se:

U navodnom intervjuu, Gebrejesus razgovara sa novinarom:

Gebrejesusov intervju je istrgnut iz konteksta. U pitanju je dio dokumentarnog filma koji je radio HBO, a koji se zove “Kako preživjeti pandemiju”. U dijelu gdje se direktor SZO pojavljuje, dijalog, ustvari, teče ovako:  

Manipulisani intervju u kojem se pojavljuje Gebrejesus počeo je da kruži Tviterom i za samo nekoliko dana okupio je veliku publiku. 

Da je Gebrejesus vakcinisan, lako je provjeriti takođe na Tviteru. On je objavio fotografiju sa vakcinacije 12-og marta 2021., a u postu je poručio:  

Takođe, Gebrejesus je održao obećanje i vakcinisao se dva mjeseca nakon što je njegova rodna Etiopija dobila vakcine

Zbog montaže i neistinitih navoda da se direktor SZO, Tedros Gebrejesus, nije vakcinisao, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article