tedros-gebrejesus

Svjetska zdravstvena organizacija je od početka pandemije koronavirusa na liniji fronta i čini sve kako bi se svjetska populacija spasila od virusa koji konstantno mutira. Da li je onda realno da se prvi čovjek te organizacije, Tedros Gebrejesus, nije vakcinisao? Jeste, ako pitate dezinformatore.  

U jednom postu na Fejsbuku, koji je do sada šerovan više od 30 puta, navodi se:

 
TEDROS SE “IZ PROTESTA” NIJE VAKCINISAO 😂😂😂😂😂 

U navodnom intervjuu, Gebrejesus razgovara sa novinarom:

Želim da vas pitam za Vašu vlastitu vakcinaciju. Primili ste svoju prvu vakcinu – KADA? Znate, ja još uvijek osjećam da znam gdje pripadan…u siromašnu zemlju kao što je Etiopija na siromašnom kontinentu zvanom Afrika. I dok Afrika i druge zemlje i druge regije usporavaju početak vakcinacije, drugim riječima JA PROTESTVUJEM 😂 jer propadaju. 

Gebrejesusov intervju je istrgnut iz konteksta. U pitanju je dio dokumentarnog filma koji je radio HBO, a koji se zove “Kako preživjeti pandemiju”. U dijelu gdje se direktor SZO pojavljuje, dijalog, ustvari, teče ovako:  

Znate, ipak, osjećam se kao da znam gdje pripadam. U siromašnoj zemlji zvanoj Etiopija, na siromašnom kontinentu zvanom Afrika. I želio sam da sačekam dok Afrika i druge zemlje u drugim regionima, zemlje sa niskim prihodima, ne počnu sa vakcinacijom“, rekao je Gebrejesus u intervjuu. 

 „Dakle, protestovao sam, drugim riječima, zato što propadamo. Vidio sam globalne neuspjehe poput HIV-a i to su stvari kojih se sjećam kada smo se suočili sa COVID-om.” 

Manipulisani intervju u kojem se pojavljuje Gebrejesus počeo je da kruži Tviterom i za samo nekoliko dana okupio je veliku publiku. 

Da je Gebrejesus vakcinisan, lako je provjeriti takođe na Tviteru. On je objavio fotografiju sa vakcinacije 12-og marta 2021., a u postu je poručio:  

Vakcine spašavaju živote. Od ključne je važnosti da stignu u sve okruge što prije. Ako kao ja živite u zemlji u kojoj su vakcine dostupne, vakcinišite se kada dođete na red. 

Takođe, Gebrejesus je održao obećanje i vakcinisao se dva mjeseca nakon što je njegova rodna Etiopija dobila vakcine

Zbog montaže i neistinitih navoda da se direktor SZO, Tedros Gebrejesus, nije vakcinisao, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article