Spekulacije i dezinformacije o budućnosti Vlade 

814
buducnost-vlade

Politička scena u Crnoj Gori i dešavanja na njoj inspiracija su brojnim korisnicima društvenih mreža da iznose stavove, kritikuju i napadaju političke neistomišljenike, ali svakako, inspiracija je i onima koji društvene mreže koriste za plasiranje dezinformacija.  

Od momenta potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) neizvjesna je budućnost Vlade Crne Gore jer su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Socijaldemokratske partije (SDP), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca podnijeli Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.   

Ovaj slijed događaja doveo je do brojnih spekulacija o budućnosti crnogorske Vlade a mnogi pogledi uprti su u Demokratsku Crnu Goru, partiju koja nije podržala aktuelnu Vladu i čiju odluku o tome kako će glasati kada na red dođe Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja iščekuju brojni građani i političari.  

U nizu spekulacija uvijek mjesta ima i za dezinformacije.  

Tako se na Fejsbuku dijeli fotografija premijera i predsjednika Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića, i predsjednika Demokrata Alekse Bečića uz tvrdnju: 

„Najnovija info iz štaba Demokrata! Dritan i Aleksa se pomirili. Navodno, DPS i SDP lete iz Vlade.“ 

Prvo, netačno je da je DPS u Vladi. DPS je podržao Vladu Dritana Abazovića ali u njoj nije dobio nijedan resor. Tako da DPS ne može „letjeti iz Vlade“ kad već nije u Vladi već ju je samo podržao i postao dio nove parlamentarne većine ali ne i izvršne vlasti.  

Takođe, fotografija kojom se „potkrepljuje“ tvrdnja o „pomirenju“ i „izbacivanju“ DPS-a i SDP-a iz Vlade nije aktuelna.  

Ta fotografija je još iz 2018. godine kada su URA i Demokrate bili u koaliciji nazvanoj „Ljudi za 21. vijek“.  

Takođe, generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, u intervjuu za Vijesti, 8. avgusta, saopštio je da „postoji mnogo razloga da ta partija 19. avgusta u parlamentu glasa za rušenje Vlade Dritana Abazovića“. Što je još bitnije, rekao je da odluka kako će glasati još uvijek nije donešena.  

„Cjelokupnoj javnosti poznato je da se na čelu Crne Gore nalaze politički amateri, koji nemaju podršku poslanika, koji nemaju podršku naroda, kojima niti jedan politički subjekt ništa ne vjeruje, koji su izgubili podršku međunarodne zajednice, te sprovode najprimitivniji politički revanšizam. Za nas to nije pitanje TU, koji podržavamo; za nas je to pitanje šanse da ova prevarantska vladajuća većina to više ne bude. Samim tim, postoji sijaset razloga da, kao njihova najtvrđa opozicija, glasamo za pad ove i ovakve Vlade, a kakve će okolnosti biti i kakvu će odluku donijeti Predsjedništvo – vidjećemo za desetak dana“, rekao je Bogdanović. 

 Zbog svega navedenog, objavu stranice Vijesti iz Crne Gore ocijenilo smo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article