Društvenim mrežama se proteklih dana širi informacija da su u Njemačkoj zabilježeni smrtni slučajevi djece koja su navodno umrla zbog trovanja ugljen-dioksidom, uzrokovanim nošenjem maski.

U jednoj od Facebook objava od 3. oktobra se navodi da se u Švajnfurtu šestogodišnja djevojčica, koja je apsolutno zdrava, onesvijestila u autobusu poslije škole, a da je uveče umrla. Objavljeno je i da je preliminarna dijagnoza trovanje ugljen-dioksidom:

„Četvrta smrt deteta kao rezultat režima maske. Pre toga, dvoje dece tinejdžera je iznenada umrlo sa preliminarnom dijagnozom trovanja ugljen-dioksidom, a treće dete je umrlo ovog vikenda u Visbadenu.“

Policija Donje Frankonije, kako prenosi njemački Focus.de, saopštila je da se ne radi o tačnoj informaciji:

 „Ovo su internet bajke koje se šire raznim društvenim mrežama“.

Njemački portal Br.de prenosi da ni policija, ni bolnica u Švajnfurtu nijesu mogli da potvrde informaciju o navodnoj smrti šestogodišnjakinje. Policija je putem društvene mreže Twitter apelovala na građane da ne vjeruju lažnim vijestima i da ih ne šire. I tužilaštva u Visbadenu i Aurihu saopštila su da nijesu registrovala nijedan takav slučaj.

Berlinski ljekar i portparol strukovnog udruženja pedijatara Jakob Maske rekao je za njemačku novinsku agenciju DPA da je nemoguće da dijete umre zbog svakodnevnog nošenja maske, kao i da nošenje maske ne može stvoriti djeci problem.

„Dijete bi se, ako pretpostavimo da ne udiše dovoljno kiseonika ili udiše previše ugljen-dioksida, umorilo i osjećalo iscrpljeno i u tom slučaju bi samo skidalo masku. Od toga definitivno ne umirete, jer je ugljen-dioksid gas koji se ne zadržava u materijalu.“

Pulmolog Dominic Delveg je pojasnio da, kada vazduh prolazi kroz masku, prolaze i kiseonik i ugljen-dioksid i isključuje mogućnost da zdravo dijete umre zbog nošenja maske. On objašnjava da je disanje sa maskom otežano jer maska uglavnom predstavlja otpor pri disanju, bez obzira na kiseonik i ugljen-dioksid, što povećava napor potreban za disanje, pa mozak može prijaviti nedostatak daha.

Teorija koja je veoma popularna među raznim teoretičarima zavjere je upravo ona koja se odnosi na štetnost nošenja maski. Brojni regionalni i inostrani „stručnjaci“ su tokom proteklog perioda, sa pojavom novog koronavirusa, ubjeđivali ljude da maske sprečavaju dotok kiseonika i oštećuju mozak. Ove bizarne tvrdnje negirala je Svjetska zdravstvena organizacija, koja je još u junu saopštila da dugotrajna upotreba medicinskih maski, kada se pravilno nose, ne izaziva trovanje ugljen-dioksidom, niti dovodi do nedostatka kiseonika.

„Dok nosite medicinsku masku, uvjerite se da stoji pravilno i čvrsto, a da vam omogućava normalno disanje. Nemojte ponovo koristiti masku za jednokratnu upotrebu i kad se maska nakvasi ili navlaži, uvijek je promijenite“, savjetuju iz SZO.

Ovakve lažne tvrdnje o štetnosti maske mogu da nanesu nemjerljivu štetu javnom zdravlju, budući da je nošenje maske i dalje jedan od najefikasnijih načina prevencije širenja virusa koji se prenosi kapljično. Medicinski radnici širom svijeta gotovo svakodnevno apeluju na građane da drže fizičku distancu, nose maske i peru ruke, što predstavlja sveobuhvatni paket mjera prevencije i kontrole koji mogu ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući COVID-19.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest