Evropska Unija nedavno je odobrila da se crv brašnar može koristiti u ishrani, a prethodno je za upotrebu odobreno i više drugih vrsta: skakavaca, glista, zrikavaca. Iako je upotreba insekata u ishrani možda novina na evropskom kontinentu, to nije slučaj sa ostatkom svijeta. Procjenjuje se i da je preko dvije hiljade insekata pogodno za ljudsku konzumaciju, prije svega jer su dobar izvor proteina.  

No, sve to nije dovoljno onima koji šire dezinformacije, a koji su se obrušili na novu odluku EU, o čemu smo već pisali

U tom tonu je “revitalizovan” snimak iz jednog vrtića u Poljskoj, koji je nastao u novembru. Na njemu se vide djeca koja su imala priliku da se upoznaju sa jestivim insektima. Na našem govornom području snimak prate sljedeći navodi:

DECA, vrtić i BUBE kao HRANA…….!!..u Poljskoj…!!Žao mi je te vesele dece….!!….ovo je JEZIVO…..!!EVROPA je zombirana….!! tamo su s0t0njare odradile posao….!! Roditelji razvaljeni, u velikom procentu, vaspitači takođe a plus njima je bitno samo da dobiju platu… učiće dete šta god s0t0njare kažu…samo ti meni daj platu… učiće curice da je bolje da je dečak i dečake da je bolje da su curice…već ih uče po Zapadu…isti su i prosvetni radnici kao i ti vaspitači… ništa ih ne zanima, daj ti meni platu… ima da ti priča da si nastao od majmuna, da su s0t0njare dobre, đavo da je kul lik i slično… Čast izuzecima, ali većina su kao što sam napisao gore, razvaljeni i samo daj ti meni pare…..!! RODITELjI, ČUVAJTE DECU…!! Ne verujte, štakorima…!!

Oglasili su se iz uprave vrtića. U saopštenju navode da su po objavljivanju tog snimka naišli samo na pozitivne reakcije, te da im nije jasno šta se desilo tri mjeseca kasnije i zašto su na udaru javnosti, pa čak primaju i prijetnje. O tome su pisali i poljski mediji. U saopštenju se kaže:

Objava koja je izazvala ovoliko zgražavanje objavljena je u novembru 2022. godine i ticala se različitih oblika neobične hrane i grickalica, o čemu smo pričali… u okviru ciklične nastave. Organizacija ovakvog dana imala je za cilj samo da se djeci ukaže na raznovrsnost i neobičnost hrane u različitim dijelovima svijeta. Niko od roditelja se nije žalio ili uložio primjedbu po ovom pitanju i to nikome nije smetalo… Bez obzira na navedeno, ističemo da suprotno tvrdnjama sadržanim u raznim komentarima, osoblje vrtića djeci nije dalo i ne daje nikakve gliste ili proizvode nepoznatog porijekla. Proizvod predstavljen u videu donio je neko od djece, iz radoznalosti. Ovaj proizvod je došao iz zatvorenog pakovanja iz jedne poljske prodavnice i tada je bio odobren za upotrebu od strane za to određenih ustanova, što je provjerilo osoblje vrtića.

Iz ovoga se zaključuje da vrtić nema insekte u svakodnevnoj ishrani djece, već je u pitanju bio dan upoznavanja sa neobičnim jestivim stvarima.

Što se tiče ostalih navoda iz sporne objave, i o njima smo već pisali i dokazivali da “zapad” ne promoviše nastrane vrijednosti.  

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article