Slučaj “sestra Milka”: Njemačka ne primorava dječake da u školu dolaze u haljinici

1445
sestra-milka

Na društvenim mrežama ali i u pojedinim medijima nedavno je postala viralna poruka jedne žene, koja  navodno živi u Njemačkoj i majka je dječaka kome je, kako se navodi, u toj zemlji zabranjeno da u školu dođe ukoliko se ne obuče kao djevojčica. Ovaj snimak ubrzo je nazvan “sestra Milka”…

Snimak se vrlo brzo proširio internetom, a vjeruje se da je najprije plasiran na Tviteru u okviru objave člana grupe Antiglobalisti Srbije, Ivice Božića.

Nije bilo potrebno puno vremena da vijest o „srpskoj majci iz Njemačke“ stigne i do crnogorskih medija.

Tako je portal IN4S objavio članak pod naslovom:

„(VIDEO) „Evropske vrijednosti“: Dječak nije obukao haljinu, kazna 263 evra“

„Žena koja živi u Njemačkoj svedoči kako su školske vlasti primoravale roditelje da djecu pošalju u školu u odjeći koju nosi suprotan pol — dječaci da obuku haljinice, a djevojčice mušku odjeću. Postupak su obrazložili time da djeca treba sama da ispitaju i odluče kog su pola. Pošto je odbila, rekavši da njen sin zna da je muško, stigao joj je nalog za plaćanje kazne u iznosu od 263 evra, navodi žena sa snimka“, piše u članku.

Ovaj tekst podijeljen je i na zvaničnoj fejsbuk stranici ovoga portala.

S obzirom da je ova tema privukla mnogo pažnje u regionu, relevantni mediji ali i sajtovi specijalizovani za provjeru činjenica potrudili su se da otkriju o čemu se zaista radi.

Tako je hrvatski Faktograf kontaktirao njemačko federalno ministarstvo obrazovanja i istraživanja koje ih je uputilo na Stalnu konferenciju pokrajinskih ministara obrazovanja (KMK) iz koje su demantovali navode žene sa snimka.

„U Njemačkoj ne postoje takva ovlašćenja saveznog ministarstva obrazovanja. U Saveznoj Republici Njemačkoj odgovornost za obrazovni sistem određena je federalnim ustrojstvom države. Osim ako Temeljni zakon (Grundgesetz) ne dodjeljuje zakonodavna ovlašćenja Federaciji, pokrajine imaju pravo donositi zakone. Unutar obrazovnog sistema to se odnosi na školski sektor, sektor visokog obrazovanja, obrazovanje odraslih i trajno obrazovanje. Upravljanje obrazovnim sistemom u tim područjima gotovo je isključivo stvar pokrajina“, naveli su u odgovoru.

Osim toga, oni su odbacili i mogućnost da bi škole ili pokrajinske vlasti pod prijetnjom penala prisiljavale na zamjenu uloga djece u školama.

“Škole su toliko senzibilne na tu temu da se čini da je ono što se govori nemoguće, čak i na nivou škole. Naredba pokrajinskog školskog ministarstva bila bi potpuno apsurdna“, objasnili su Faktografu u KMK.

Na internetu se povela i rasprava o identitetu žene sa snimka, nakon što je na Twitteru član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz podijelio snimak uz komentar da je na njemu u stvari Ruskinja iz humanitarnog centra u Nišu, no to su drugi tviteraši negirali.

Na kraju je nedjeljnik Vreme ušao u trag navodnoj Milki M, sa kojom je obavio razgovor. To je prenio i N1.

Milka M., kako je potpisana, kaže da pola života živi u Minhenu, te da je samohrana majka. Iz Minhena se vratila da živi u rodni Niš. Dakle, nije Ruskinja iz humanitarnog centra u Nišu, niti ruski špijun kao što se spekulisalo diljem interneta.

Kaže da se zbunila i da snimak nije trebalo da izađe u javnost onako kako jeste, te da je njeno lice trebalo da bude zamagljeno, a njen identitet skriven. Dugo godina je živjela u Minhenu, pa je pomalo i zaboravila srpski jezik, a u Nišu se obrela tokom prikupljanja potpisa za zabranu Europrajda. Tada joj je prišao muškarac i snimak koji je obišao region je rođen.

Milka objašnjava da je samohrana majka i da podiže dijete koje ima blaži oblik autizma. U školi u Minhenu, gdje je živjela, zaista je bio poziv roditeljima da djecu dovedu na manifestaciju nedjelje tolerancije i poručeno da mogu da se obuku – djevojčice kao dječaci, dječaci kao djevojčice. Milka za Vreme kaže:

„Iskreno, na kraju ga nisam odvela u školu jer smo se posvađali oko odevanja pa mi je bilo lakše da ne ide uopšte, nego da me kasnije zovu iz škole jer je nervozan i pravi problem“.

Što se tiče famozne kazne od 263 eura, “sestra Milka” dodaje da nije u pitanju penal jer nije sina u školu odvela obučenog kao djevojčica, već je to naknada za neopravdan izostanak iz škole:

„Nije odevanje u haljinu obavezno – to je projekat. Prisustvo deteta u školi je obavezno“

Pojedine škole u Njemačkoj, ali i u drugim evropskim zemljama, zaista praktikuju dan zamjene uloga između dječaka i djevojčica. Vreme piše da je u Njemačkoj to poznato kao Rollentausch, a taj termin poznat je i u psihologiji. No, propis koji bi ovo nametnuo kao obavezu i to pod prijetnjom finansijskih kazni zasigurno bi bio tema reakcija i pisanja medija u Njemačkoj i šire.

Članak portala IN4S u kojem su podijeljene lažne informacije ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article