Zanimljiva informacija kruži internetom već godinu, a toliko je zanimljiva da je aktuelna i ovih dana. Na društvenim mrežama se pojavio snimak robota, koji prati čovjeka na jednom događaju, što je bio povod za razne misinterpretacije.

U jednoj od objava pojavio se opis:

Kralj Bahreina je došao u Dubai sa svojim robotskim tjelohraniteljem. Robot može govoriti 6 jezika, može ga spasiti od nereda, može se boriti, loviti, pucati. Robot ima ima uređaj za električno pražnjenje, sustav kamera od 360 stupnjeva, kao i infracrvenu kameru, 3 skrivena mitraljeza s dovoljno streljiva za borbu protiv 1050 ljudi i lasersku snajpersku pušku. Sa sobom nosi i lijekove i vodu. Robot tjelohranitelja košta 7,4 milijuna dolara.

Iako je malo vjerovatno da kralj Bahreina ima robota za tjelohranitelja, ovom temom bavili su se i svjetski fekt čekeri.

Kao prvo, robot nije tjelohranitelj. Njegovo ime je Titan i plod je rada britanske kompanije Cyberstein Robots. Obrnutom pretragom snimka dolazi se do Međunarodnog sajma odbrane u Dubaiju, koji je održan 2019, a gdje je Titan bio zadužen da zabavlja masu.

Kao drugo, čovjek za kojeg se tvrdi da je kralj Bahreina baš i ne liči na njega.

Titanovo pojavljivanje u Dubaiju nije bilo prvo. On je javnosti predstavljen još 2004, i to na poznatom festivalu Glastonberi. Kasnije je postao internet senzacija, pa smo ga mogli gledati metal-uz-rame sa svjetskim zvijezdama kao što su Vil Smit, ili Hju Džekmen.

Na sajtu Cyberstein Robots-a piše:

Robot Titan se nalazi u Velikoj Britaniji, ali je dostupan širom svijeta i do sada je nastupao u preko 50 zemalja. Titanov šou se može konfigurisati za bilo koju vrstu događaja, a pažnja koju stvara u tržnim centrima je legendarna. Titanovi nastupi se trenutno mogu izvoditi na engleskom, francuskom, italijanskom i arapskom, ali se može prilagoditi bilo kom jeziku.

Dakle, u pitanju nije naoružani robot, koji ima “3 skrivena mitraljeza s dovoljno streljiva za borbu protiv 1050 ljudi”, već robot za zabavu.

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article