Djecu ne oduzimaju zbog stavova porodice o homoseksualnosti 

564

Zagovarači anti-zapadnih vrijednosti na društvenim mrežama dijele video snimak (1, 2, 3, 4, 5) koji je nastao u Njemačkoj i prikazuje policajce u trenutku kada iz kuće odvode maloljetnika, a za ovakvo postupanje policije pronašli su “u najmanju ruku” bizaran razlog. 

“Služba za zaštitu dece i policija nasilno uzimaju dečaka iz njegove porodice. Njegova škola je obaveštena da je učen da homoseksualnost i transrodnost nisu prihvatljivi zbog islamskog porekla njegove porodice. Incident se dogodio u Bremerhavenu u Nemačkoj i interna istraga je sada u toku”, tvrde korisnici Facebooka. 

Jedino što je u navedenim objavama tačno jeste da video zaista prikazuje njemačku policiju i da je nastao u Bremerhavenu. I to je sve.  

Lokalna policijska uprava u Bremerhavenu je demantovala u saopštenju za javnost tvrdnje koje su objavljene na društvenim mrežama. Iako zbog privatnosti djece i porodice nisu naveli konkretan razlog zašto su djeca oduzeta porodici pojasnili su da razlog svakako nije to “što su ih roditelji vaspitavali da homoseksualnost i transrodnost nisu prihvatljivi prema islamskom vjerovanju, a što je suprotno stavu Njemačke”. 

“Snimak prikazuje jedan dio izvršenja sudske odluke o preuzimanju dvoje djece. Policija je u ovoj akciji podržala Kancelariju za zaštitu mladih. Preuzimanje djece na staranje uvijek je posljednja mjera i događa se samo ukoliko postoje ozbiljni razlozi. 
 
Molimo da razumijete da, u cilju zaštite porodice i djece, ne možemo dati nikakva dalja objašnjenja o razlozima ove odluke. Svjesni smo da je snimak emocionalno uznemirujući. Molimo vas da ne širite lažne činjenice I tvrdnje”, apelovano je u saopštenju Lokalne policijske uprave u Bremerhavenu. 

Portparol policije je, u izjavi za njemačku novinsku agenciju Dpa, takođe kazao da su netačne tvrdnje o oduzimanju djece jer su ih roditelji navodno učili da homoseksualnost i transrodnost nisu prihvatljivi. 

“To možemo poreći, naravno da to nije istina. Ni policija, ni Kancelarija za zaštitu mladih nisu dali nikakve informacije o stvarnim razlozima preuzimanja, prema vlastitim izjavama, radi zaštite porodice i djece”, navedeno je u tekstu 

Da su politički ili vjerski stavovi porodice nedovoljan razlog za oduzimanje djece, potvrdio je i ekspert za prava djece Dordž Mejvalda. 

“Preuzimanje djeteta na staranje zbog političko-vjerskog stava roditelja ne bi bilo pravno održivo. U takvom slučaju ne bi bilo “hitne opasnosti” u smislu stava 42. Zakona o socijalnoj zaštiti”, kazao je on za Dpa. 

Na sajtu Savezne kancelarije za pravosuđe je dostupan Zakon o socijalnoj zaštiti koji stavom 42 jasno definiše oduzimanje djece i mladih od primarne porodice, a politički, seksualni ili vjerski stavovi nisu jedan od navedenih razloga takvu odluku. 

Ovim tvrdnjama su se bavile kolege fakt-čekeri iz Raskrinkavanje.ba, koji su u analizi takođe utvrdili da je video praćen pogrešnim tvrdnjama.  

Iako pravi razlog zbog kog su djeca oduzeta porodici u Njemačkoj nije zvanično saopšten, zbog načela privatnosti, ono što je zasigurno jeste da razlog akcije njemačke policije nije taj što je porodica vaspitavala djecu suprotno stavovima vlasti u Njemačkoj, da su homoseksualnost i transrodnost neprihvatljivi u islamu.  

Objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article