Švajcarci tek treba da se izjasne o tome da li žele “bezgotovinsko društvo” 

296

Prije punih 60 godina, uspješan poslovni čovjek Frank McNamara večerao je s dvojicom prijatelja u elitnom restoranu u Njujorku. Kako nije imao dovoljno novca da plati večeru, sinula mu je revolucionarna ideja, da dug “reguliše” komadom kartona. Sa svojim prijateljima iste godine – 1950. osnovao je Diners Club – prvu nezavisnu kompaniju za kreditne kartice u svijetu.  

Od tada do danas, oni koji koriste elektronske usluge banaka broje se milijardama, a plaćanje na “klik” potisnulo je gotovinski promet. 

Dezinformatori su ovu pojavu, kao i mnoge druge, u više navrata željeli da predstave kao punu kontrolu čovječanstva i totalni uvid u život građana, a upotrebu gotovine promovisali su kao otpor moćnicima koji žele da kontrolišu svijet.  

U većini slučajeva, vijesti na ovu temu izazivaju lavinu komentara na društvenim mrežama, što je potvrdila i “ekskluzivna” informacija: 

“Švajcarci ne žele bezgotovinsko društvo” objavljena na jednom Facebook profilu

Riječ je o netačnoj informaciji. 

Kako stvari stoje, Švajcarci će vjerovatno glasati na referendumu o tome da li žele da zadrže plaćanje u gotovini, što je saopštilo i udruženje “Pokret za slobodnu Švajcarsku”, koje je sakupilo dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja. 

To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti, koji uređuje kako Centralna banka i Vlada upravljaju novcem, doda odredba da u opticaju uvijek mora biti  dovoljna količina  novčanica i kovanica. 

U saopštenju se navodi i da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanog minimuma. 

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača prijedlog udruženja će postati zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde. 

Jasno je da je na pomenutom profilu objavljena lažna vijest o finalnoj odluci Švajcaraca koji “ne žele bezgotovinsko društvo”, jer će se, ako se stvore formalni uslovi, građani o ovom pitanju tek izjasniti. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu– lažna vijest.   

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article