Dokument njemačke Vlade nije predikcija COVID-19, nego analiza rizika od pandemije

2288

Službeni dokument njemačke Vlade poslužio je da regionalni mediji plasiraju članke o tome kako je ta država još prije osam godina prognozirala pojavu COVID-19. Tim potezom mediji su svoju čitalačku publiku dezinformisali, jer činjenice govore drugačije.

Portal Alo objavio je tekst pod nazivom:

“Epidemija će početi na kineskoj pijaci, preći će sa životinje na čovjeka – Njemačka Vlada je sve znala još 2012. godine, ovo je dokaz”

U tekstu  je objavljeno viđenje profesora Voltera Fajta o tom dokumentu. Prati ga i video snimak Youtube emisije u kojoj je gost Fajt.

U tekstu se navodi:

U emisiji „Volter Fajt – Šta ima profesore“ (3. deo), u društvu voditelja Martina Smita, prof. dr Volter Fajt, istaknuti naučnik i uspešni pisac koji svojim predavanjima oduševljava ljude u Africi, Evropi, Americi i Australiji, ponudio je mogući odgovor na veliko broj pitanja, i upoznao gledaoce sa sadržajem dokumenta nemačke vlade iz 2012, koji izgleda kao nacrt pandemije korona virusa/SARS-KoV-2.

Zvanični dokument Bundestag, objavljen 2013, br. 17/12051 tiče se mogućih epidemija i katastrofa, i daje preporuke kako država da reaguje na to.

Ovaj dokument“, ističe dr Fajt, liči na „obrazac onoga što se dešava u svetu, on odslikava ovo stanje, liči na scenario“, baš kao što su, po njemu, i brojni filmovi – scenariji mogućih ishoda događaja. Ističe da je veoma simptomatično to što se procene trajanja pandemije, perioda inkubacije, kao i broja žrtava koje je javno iznela kancelarka Merkel – podudaraju sa procenama u navedenom dokumentu, starom – 8 godina.

Dokument obiluje fascinantnim detaljima. Na primer, predviđa se da će svet pogoditi Modi-SARS korona virus – Kovi. Takođe, da će se početi u februaru, te da će se iz Azije „preseliti“ u Severnu Ameriku i Evropu. Kao i da će posledice biti velike, i pogoditi čitav svet. Posebno se tretira pitanje mera koje će biti preduzete, i na prvom mestu je, logično – karantin. A naročito – samoizolacija. Interesantno je da se u dokumentu ističe da će se različite zemlje na različite načine odnositi prema virusu, boriti sa njim, pa će i posledice biti različite.

Isti članak objavila je Slobodna Bosna.

Vlada Njemačke  uradila je dokument “Analiza rizika stanovništva”  u kome su razrađene mjere i posjledice od mogućih prirodnih katastofa poplava i pandemije. Dio tog dokumenta je odeljak “Pandemija virusa Modi-SARS”  koji je pripremio njemački institut Robert Koch u saradnji sa saveznim vlastima u kome se razrađuje scenario pojave vrste SARS-a u Jugoistoočnoj Aziji  prelaskom sa divljih životinja na čovjeka koje se  prodaju na pijaci.

Da u pitanju nije nikakva sličnost  sa pandemijom COVID-9 utvrdi o je njemački portal za provjeru činjenica Correktiv u svom članku.  

“Zaista postoji analiza rizika od strane Savezne Vlade u kojoj je pandemija sa izmišljenim virusom pod nazivom “Modi-SARS” hipotetički odigrana u 2012. godini. Međutim, ovo nije “tajni plan”, već javno dostupan izvještaj Federalnog zavoda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK), koji bi trebalo da služi za sprečavanje pandemije virusa” piše u tekstu.

Objašnjeno je da je Robert Koch razvio scenario o vanrednoj epidemiji koja je zasnovana na virusu SARS a koji je uzročnik bolesti iz 2003. godine i kako je za Correktiv objasnio predstavnik PR službe BBK ta analiza je urađena iz predostrožnosti.

“Prema BBK –u analiza služi kao predostrožni pristup mogućim opasnostima po državu i očekivanim efektima na stanovništvo, njihov život i javnu bezbjednosti red u Njemačkoj. Rezultati treba da posluže kao osnova za informisanje i odlučivanje i na taj način omoguće prevenciju i odbranu na bazi rizika i potrebe u civilnoj zaštiti i zaštiti od katastrofa” objasnio je PR te njemačke institucije za Correktiv.

Correktiv objašnjava da je razlog za izradu tog dokumenta bio da se provjeri da li bi Njemačka bila dobro pripremljena za tu situaciji. Uz to, stručnjaci Robert Kocha pošli su od toga da bi novi virus ugrozio  sve grupe podjednako i da bi rizik smrtnosti bio 10 odsto stanovništva, dok kod COVID-19 u rizičnu grupu spadaju stariji iznad 50 godina. Trenutno nije moguće utvrditi precizne podatke o smrtnosti  od COVID-19 jer se ne zna koliko je ljudi zaraženo, ali sve informacije govore da je značajno ispod 10 odsto.

I Raskrikavanje.rs je već pisalo da da je njemačka vlada krajem marta objasnila da radi o hipotetičkom scenariju u kome je opisan tok pandemije.

„Scenariji ne predstavljaju prognozu ili predviđanje nekog događaja, već opisuju mogući fiktivni tok ekstremnog događaja“, navodi se u saopštenju njemačke Vlade.

Članke koje su objavili Alo i SlobodnaBosna ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacije.

Alo: Dezinformacija | Slobodna Bosna: Dezinformacija