Draginja Vuksanović-Stanković na meti loših “fora” i manipulacija

1251
draginja-lazna-vijest

Dok se u Crnoj Gori iščekuje formiranje vlade, u medijima se smjenjuju izjave raznih političkih aktera, ali i često njihove Tviter poruke. Za to vrijeme dezinformatori radosno trljaju ruke, jer se prilike za manipulacije samo uvećavaju. 

Ovoga puta u centru pažnje je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović – Stanković.

Na Fejsbuk stranici Njegoš Superiorni 16. februara objavljen je snimak ekrana, na kojem piše da je riječ o informaciji koju je objavio Portal Analitika, što prati nadnaslov i naslov: 

Draginja Vuksanović – Stanković: Izbori na Cetinju pokazali da nema pravog patriotizma!

BELVEDERCI SU ME RAZOČARALI! TO SU NIŠTA LJUDI!

Na Fejsbuk stranici 10.000 Crnogoraca na FB istog dana objavljen je, takođe, snimak ekrana sa potpisom Portala Analitika, sa nešto drugačijim tekstom:

Vuksanović – Stanković će sačekati rasplet situacije na Cetinju i izbor gradonačelnika, nakon čega će razmotriti dalje korake koji ne isklju…

RAZOČARANA SAM U DIJASPORU!


Koja je informacija objavljena na Portalu Analitika 16. februara?

Draginja Vuksanović Stanković je 16. februara reagovala na formiranje vlasti na Cetinju, koju sada čini njena partija, sa Starom Gardom Liberalnog Saveza (SGLS). Za izbor Milene Vujačić iz SGLS za predsjednicu Skupštine glasali su i odbornici Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore, što je u medijima nagovijestilo moguće formiranje novog političkog saveza u tom gradu. 

„Ono što se desilo juče u crnogorskoj Prijestonici nijesu belvederske vrijednosti i ciljevi. Belvederu, ima nas koji ćemo se svim srcem i do kraja boriti za crnogorsko Cetinje i belvedersku Crnu Goru. Neka niko ne računa da ću pod ruku zajedno sa onima koji kidišu na Crnu Goru! Ni juče, ni danas, ni NIKAD!“, poručila je Vuskanović Stanković na Tviteru.

Na Portalu Analitika njena izjava je prenesena integralno, sa linkom koji vodi do njenog Tviter naloga, a snimak ekrana te objave izgleda ovako:

Vuksanović – Stanković će sačekati rasplet situacije na Cetinju i zbor gradonačelnika, nakon čega će razmotriti dalje korake koji ne isključuju i mogućnost napuštanja stranke, ukoliko saradnja sa sprskim strankama psotane dio prakse Socijaldemokratske partije

Vuksanović – Stanković razmotriće dalje korake nakon raspleta situacije na Cetinju

Imajući na umu da je, bez obzira na to da li se radi o lošem pokušaju šale ili namjernoj manipulaciji, na Fejsbuk stranicama  grafički umetnut tekst na snimcima ekrana Portala Analitika, te da to nijesu izjave poslanice SDP-a, ovim objavama dajemo ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article