Dua Lipa zvala na glasanje, a ne na mobilizaciju protiv Srba

1329

Portal Republika, čije se objave često analiziraju u kontekstu provjere činjenica, objavio je još jedan u nizu tekstova sa senzacionalističkim naslovom iza koga se krije drugačiji sadržaj.

U tekstu sa naslovom

se navodi:

Tekst je propraćen i video porukom Due Lipe podijeljenoj na društvenoj mreži Twitter.

Iako se iz naslova članka može zaključiti da Dua Lipa poziva sve Albance na mobilizaciju, i to protiv Srba, činjenica je da se moblilizacija u tekstu ne pominje, a još manje da je ona upućena svim Albancima, kao što se u tekstu i njenoj poruci ne pominju ni Srbi.

Poziv pop pjevačice Albanskog porijekla svojim sunarodnicima da na američkim izborima podrže Džoa Bajdena portal Republika je zloupotrijebio kako bi manipulisao čitaocima tako ga je povezao sa njenim ranijim objavama u kojima je Dua Lipa dijelila zastavu takozvane “prirodne Albanije”, što se ne može dovesti u vezu sa njenim stavovima koji se tiču izbora u Americi.

Ovaj portal je pokušao objavu Due Lipe da poveže i sa srpsko-albanskim odnosima, dok zapravo njegov sadržaj nema nikakve veze sa tom problematikom.

Zbog toga ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Republika.rs: Dezinformacija