Neistinite tvrdnje profesora fizičkog o maskama i obolijevanju djece

1311

Osim ljekara koji dijeli savjete suprotne zvaničnim stavovima relevantnih zdravstvenih međunarodnih i državnih institucija i predstavnici prosvjetne struke nerijetko da daju štetne savjete u vezi koronavirusa.

Jedan od tih primjera podijeljen je  11.oktobra na fejsbuk stranici „Srbin.info portal“ i na tom portalu, u tekstu sa naslovom

Tekst prati video u kome profesor fizičke kulture u Apatinu Milorad Mrđa govori o pokretanju peticije protiv nošenja maski u školama u tom gradu.

Profesor Milorad Mrža u svom obraćanju kaže:

Tvrdnje profesora Mrđe demantuje potvrda da je u školama u Srbiji, ali i Crnoj Gori bilo obolijevanja i prenošenja Covida19.

Portal N1 pisao je o pojavi koronavirusa u jednoj beogradskoj školi već 1. septembra.

Sporan je i stav profesora fizičke kulture u vezi obolijevanje djece od COVID-19 u Srbiji.

Istovjetna je situacija sa Crnom Gorom gdje se Covid19 pojavio u osnovnoj školi.

Ovu tvrdnju demantuje izjava ljekara Siniše Dučića koji radi u Univerzitetskoj dječjoj klinici „Tiršova“ u Beogradu koju je za 31.avgusta dao za Radio-televiziju Srbije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef u preporukama o savjetima za upotrebu maski  kod djece  u prevenciji  koronavirusa naveli da se ljudi pridržavaju praksi koje je preporučila lokalna vlast na određenom područuju.  

Te dvije organizacije preporučuju da djeca do pete godine ne moraju da nose maske, dok odluka za djecu od šeste do 11 godine treba zavisi od toga da li postoji široko rasprostranjen prenos virusa na području gdje dijete boravi, sposobnost djeteta da bezbjedno i na odgovarajući način koristi masku, pristup maskama, pranje i zamjena maski u određenim okruženjima ( kao što su škole i usluge čuvanja djece), adekvatan nadzor odraslih i uputstva djetetu o tome kako da se oblače, skidaju i bezbjedno nose maske.

SZO i UNICEF savjetuju da djeca uzrasta od 12 godina i više treba da nose masku pod istim uslovima kao i odrasli, posebno kada ne mogu da garantuju udaljenost od najmanje jedan  metar od drugih i ako je širenje prenosa na tom području.

Stav profesora fizičkog vaspitanja je suprotan Uputstvu o mjerama zaštite  zdravlja učenika  i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koje su donijele nadležne vlasti u Srbiji.

U Uputstvu se navodi da školsko i nenastavno osoblje sve vrijeme boravka u školi treba da nose maske, dok su za učenike sledeće preporuke:

Iako nije prijatno djecu u školama gledati sa maskama, jasno je da djeca obolijevaju od Covida19 i prenose virus starijima. Tvrdnje profesora koje je objavio portal Srbin info netačne su, što nedvosmisleno potvrđuju zvanični podaci relevantnih ustanova i institucija.

Zbog toga, ovaj slučaj dobija ocjenu dezinformacija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Srbin.info: Dezinformacija