Klimatske promjene trenutno su u zapećku tema, u odnosu na one kojima se svijet bavi, kao što je rat u Ukrajini ili inflacija. Međutim, s vremena na vrijeme nije zgoreg da se podsjetimo koliku opasnost promjena klime predstavlja.  

Baš je o tome govorio nekadašnji američki sekretar, Džon Keri, koji je danas na poziciji specijalnog izaslanika predsjednika SAD za klimu. On je govorio na jednom samitu u Vašingtonu, a njegove riječi, istrgnute iz konteksta, brzo su našle put i do našeg regiona. U nekoliko postova navodi se:  

Bajdenov prvi čovek Džon Keri pozvao na gašenje poljoprivrede i stočarstva širom sveta zbog klimatskih promena 

Uništavanje poljoprivrede je na prvom mjestu u borbi protiv klimatskih promjena, kaže John Kerry 

Keri se jeste obrušio na poljoprivredni sektor, ali ništa slično nije rekao. Govorio je na osnovu podataka da poljoprivreda doprinosi od 10 do 30 odsto u emisiji štetnih gasova globalno, u odnosu na to da li se posmatra samostalno ili u okviru lanca ishrane i tom prilikom poručio:  

„Mnogi ljudi nemaju pojma da poljoprivreda doprinosi oko 33% svim emisijama u svijetu… Ne možemo da dođemo do nule, nećemo završiti ovaj posao, osim ako poljoprivreda nije na prvom mjestu i u središtu kao dio rješenja…” 

Nula o kojoj je Keri govorio tiče se politike “net zero” po kojoj bi vlade svijeta trebalo da se potrude da smanje emisiju štetnih gasova na nivo što bliži nuli u narednim decenijama. 

Keri je dodao i da taj sektor sada treba inovacije kao nikada ranije.  

Ovo nije jedini slučaj u kojem je Keri targetiran da je rekao nešto što nije, u kontekstu poljoprivrede. Rojters je morao da uradi provjeru tvrdnje da je objavio rat farmerima, te da će vlada konfiskovati farme kako bi se izborili sa klimatskim promjenama. Te tvrdnje nemaju uporište u istini. Takođe, netačno je i da je Keri, kako se navodi, “Bajdenov prvi čovjek”. Keri u Bajdenovoj administraciji ima funkciju specijalnog izaslanika za oblast klimatskih promjena.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article