Dok traju tenzije na Kosovu, desničarski portali iz Srbije koriste svaku priliku da ukažu na “nestanak” srpskog naroda, potlačenost, zavjere svjetskih razmjera. Kao da kosovska tematika nije dovoljna sama po sebi, odjednom se pojavila priča da se negdje iza zavjese kuva i odvajanje Vojvodine. Za razvoj premise poslužila je jedna fotografija, tj. grafika, i slobodna interpretacija.  

Portal Srbin.info objavio je tekst:  

Evo šta je Klaus Švab spremio za Srbiju: Na red dolazi Vojvodina? 

U tekstu se, između ostalog, navodi:  

“Ipak, ni izdaja Kosova i Metohije neće biti kraj. Makar ako je suditi po zvaničnoj internet stranici globalističko-satanističkog Svetskog ekonomskog foruma. 
Na njoj je, nimalo slučajno, Srbija predstavljena ne samo u granicama bez Kosova i Metohije, već i bez Vojvodine! 
Globalisti Klausa Švaba dakle spremaju novi agendu za Balkan i novo rastakanje Srbije i srpskog naroda.” 

Portal potencira da je na zvaničnom sajtu Svjetskog ekonomskog foruma postavljena fotografija Srbije bez Vojvodine u svom sastavu. Ta informacija je do pola tačna.  

Fotografija postoji, ali ne na sajtu SEF-a, već na portalu pod nazivom: europeandialogue.org. O ovom sajtu nema puno informacija, osim što u zaglavlju stoji da se bavi analitičkim pristupom evropskim temama poput energije i bezbjednosti. 

Sporna fotografija je postavljena na stranici koja nosi URL “Serbia-Kosovo-Map“. Zašto je teritorija Srbije obojana oker bojom, a Vojvodina sivom, kao da nije njen dio, vjerovatno ćemo teško saznati.  

Ono što je lako saznati, za svega nekoliko klikova, jeste da fotografija nema veze sa Svjetskim ekonomskim forumom, niti njegovim zvaničnim sajtom, koji izgleda potpuno drugačije. 

Jedina poveznica između sporne fotografije i SEF-a je to što se na sajtu europeandialogue.org sa strane, u vidu banera, iz nekog razloga nalazi logo SEF-a, koji nije klikabilan. Ispod njega, na naslovnoj strani, su klikabilni linkovi za kladionicu i “bitcoin casino”. 

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article