Antimaskeri, termin koji se koristi za one koji ne prihvataju i ne podržavaju izrečenu mjeru u cilju prevencije koronavirusa – nošenje zaštitnih maski, pokušavaju da svoju teoriju podupru i koristeći ‘’dokaze’’ koji nijesu ni tačni, ni utemeljeni u činjenicama.

Fejsbukom se dijeli jako uznemirujuća kolaž fotografija na kojoj se nalazi nekoliko ljudi sa problemima na koži lica uz tvrdnju:

Fotografija se dijeli od  avgusta, uz slične tvrdnje,  još uvijek je viralna i dijeljena među hiljadama korisnika ove mreže.

Međutim, istina je da tri slike prikazuju slučajeve malih boginja ekcema i rozacee koji nisu povezani s nošenjem maski za lice, dok su ostale dvije povezane s nošenjem maski za lice.

Slučaj je detaljno istražio portal BoomLive koji otkriva da su jedine fotografije koje prikazuju problem koji su nastali od nošenja medicinski maski fotografije:

Svjetska zdravstvena organizacija dala je precizne preporuke na koji način se maske najbolje koriste i kako se odnositi prema njima.

S ozbirom na činjenicu da su na kolažu koji je diejli fejsbukom dvije od pet osoba sa problemom uzrokovane nošenjem maski, ovom slučaju dajemo ocjenu dezinfomacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija