Netačno tumačenje Faučijeve studije: Španski grip izazivao upalu pluća

1666

Pretvaranje nošenja maski u političko pitanje, targetiranje pojedinaca, relativizacija opasnosti virusa i netačne tvrdnje o obdukcijama ključne su manipulacije koje prate pandemiju koronavirusa.

Česta su pojava objave koje sadrže sve navedeno u sebi.

Studija iz 2008, u kojoj je glavni američki epidemiolog Entoni Fauči koautor, objašnjava da je španski grip uništavao ćelije oblažu bronhijalne cijevi i pluća što je otvorilo put da bakterije, koje nastanjuju nos i grlo čovjeka, napadnu pluća i izazovu bakterijsku upalu pluća.

Kako piše Rojters, koji je analizirao slične objave, Fauči je u opisu studije precizno objasnio da je bakterijskoj upali pluća prethodio virus koji španskog gripa.

U Faučijevoj studiji se, takođe, uopšte ne pominju maske niti da su one uzrok bakterijske upale pluća.

Svakako, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objasnila je da se maske nose jer se virus širi kapljičnim putem, a maske sprječavaju „iskakanje“ kapljica u vazduh.

Doktor Dejvid Džonson, profesor na Kings koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) objavio je studiju naslovljenu “Potpuno raskrinkavanje argumenata Denisa Rankurta da maske ne funkcionišu”, u kojoj objašnjava da je Rankurtov rad pun pseudonauke.

On pojašnjava i da je veća šansa da zaražena kapljica prođe kroz masku prilikom udisaja, jer što duže ostane u vazduhu više se i smanjuje, pa može proći kroz masku. Ipak, kako navodi, šanse da zaražena kapljica, od osobe koja nosi masku, ne može dospjeti u vazduh jer nema vremena da se dovoljno umanji da bi prošla kroz tkaninu od koje je maska napravljena.

On ukazuje i na studiju koja pokazala da se u njemačkim gradovima stopa prenošenja virusa smanjila za 40 odsto zbog nošenja maski.

O tvrdnjama vezanim za Bila Gejtsa i drugi talas pandemije Raskrinkavanje je već pisalo. Takođe, ranije smo se bavili i tvrdnjama da su obdukcije zabranjene.

Kada se uzme u obzir da Faučijeva studija iz 2008. precizno kaže da je zapravo španski grip dovodio do oslobađanja bakterija koje su izazivale upalu pluća, te da je dokazano da su se obdukcije radile, a da maske zapravo doprinose sprečavanju širenja virusa, ovaj sadržaj dobija ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka