Ekrani na frižiderima nemaju veze sa pandemijom i vakcinom

Nove tehnologije, pandemija i antivakcinaški pokret savršen su spoj za stvaranje teorija zavjere. To se sjajno vidi na primjeru predstavljanja novih frižidera za super markete na kojima će, umjesto klasičnih staklenih vrata, biti led ekrani na kojima će se vidjeti proizvodi koji su u vitrinama.

519

Nove tehnologije, pandemija i antivakcinaški pokret savršen su spoj za stvaranje teorija zavjere.

To se sjajno vidi na primjeru predstavljanja novih frižidera za super markete na kojima će, umjesto klasičnih staklenih vrata, biti led ekrani na kojima će se vidjeti proizvodi koji su u vitrinama. Ovakvu, dugačiju rashladnu vitrinu, teortičari zavjere odmah su povezali sa vakcinom protiv COVID-19.„NOVI SVETSKI POREDAK kuca na vratima….  Krenuli su sa instaliranjem novih supermarketa i novog načina kupovine!!! Svuda samo frižideri, ako želite parče mesa ili pak sladoled, morate se prvo skenirati… Skener će prepoznavati samo ušpricane… KAŽE, neće moći kupiti, ni prodati, onaj koji nema ŽIG ZVERI…. Uskoro i u vašem gradu!!!!“, navodi se u objavi.

U videu koji je potekao sa TikToka, autorka ni jednom momentu ne pominje niti kovid niti vakcinu, već se čudi zbog čega na frižiderima stoji kamera i govori – ovo je budućnost.

Objašnjenje je prosto i svakako nema veze sa pandemijom i vakcinacijom.

U pitanju su digitalna vrata za frižidere a njihov cilj je reklamiranje proizvoda. Proizvođač ovih vrata sa ekranima je kompanija CoolerScreens a pojedini marketi u Sjedinjenim Američkim Državama su već testirali njihov proizvod.

Kamere na ovim frižiderima, objašnjavaju proizvođači, postavljene su kako bi se reklame na ekranima prilagođavale osobama koje stoje ispred njih, odnsono ukoliko kamera ispred frižedera snimi starije građane, na ekranima će se pojaviti reklame za proizvode koje njihova generacije više kupuje.

S obzirom na to da ekrani i frižideri nemaju veze sa vakcinacijom i pandemijom kako se to tvrdi u objavi, nju ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

05/08/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere