Nova zloupotreba satire: U Australiji ne možete prijaviti nevakcinisane prijatelje

1131

Australija je jedna država koja je trenutno u centru pažnje medija i javnosti zbog uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa, a samim tim i na meti brojnih dezinformacija.

Posljednja u nizu neistina vezanih za ovu zemlju je tvrdnja da u Australiji možete zaraditi novac tako što ćete prijaviti nekoga ko nije vakcinisan.

Na Fejsbuku se dijeli fotografija „reklame“ na kojoj se navodi: Zaradite dodatni keš! Prijavite nevakcinisane članove porodice, prijatelje i komšije, anonimno, onlanjn!“. Ispod ovog natpisa stoji broj telefona i sajt AURSonline.com kao i logo kompanije sa imenom AURS.

Da je dezinformator koji je podijelio ovu fotografiju uložio minimalni trud i posjetio stranicu aursonline.com vidio bi da ova stranica, kao prvo, nema veze sa Australijom.

Navodi se da su osnivači „primijetili uzbidljivi trend uvođenja obavezne vakcinacije u EU i Aziji“ i da je AURS pokrenut javno kada je guverner Kalifornije Gevin Njusom počeo da uvodi obaveznu vakcinaciju za sve državne uposlenike.

Kada „skrolujete“ do dna stranice, jasno ćete vidjeti – u pitanju je satira.

Jasno je da je u pitanju satira, što se i navodi na sajtu, pa samim tim ova objava i dobija ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.