Nova zloupotreba satire: U Australiji ne možete prijaviti nevakcinisane prijatelje

Australija je država koja je trenutno u centru pažnje medija i javnosti zbog uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa, a samim tim i na meti brojnih dezinformacija.

375

Australija je jedna država koja je trenutno u centru pažnje medija i javnosti zbog uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa, a samim tim i na meti brojnih dezinformacija.

Posljednja u nizu neistina vezanih za ovu zemlju je tvrdnja da u Australiji možete zaraditi novac tako što ćete prijaviti nekoga ko nije vakcinisan.

Na Fejsbuku se dijeli fotografija „reklame“ na kojoj se navodi: Zaradite dodatni keš! Prijavite nevakcinisane članove porodice, prijatelje i komšije, anonimno, onlanjn!“. Ispod ovog natpisa stoji broj telefona i sajt AURSonline.com kao i logo kompanije sa imenom AURS.„AUSTRALIJA i prilika da ZARADE EKSTRA KEŠ…. Kaže: Prijavi nevakcinisanog, nekoga iz familije, prijatelja, komšiju i ZARADI EKSTRA KEŠ…. Ma, bravo….“, dodaje se na profilu koji je podijelo fotografiju.

Da je dezinformator koji je podijelio ovu fotografiju uložio minimalni trud i posjetio stranicu aursonline.com vidio bi da ova stranica, kao prvo, nema veze sa Australijom.„AURS je osnovan u martu 2021. i zvanično lansiran u julu u Los Anđelesu od strane poslovnih partnera doktora Džonatana Morza i profesra Breda Vebera“, stoji na vrhu ove stranice.

Navodi se da su osnivači „primijetili uzbidljivi trend uvođenja obavezne vakcinacije u EU i Aziji“ i da je AURS pokrenut javno kada je guverner Kalifornije Gevin Njusom počeo da uvodi obaveznu vakcinaciju za sve državne uposlenike.

Kada „skrolujete“ do dna stranice, jasno ćete vidjeti – u pitanju je satira.„AURS je satirična kritika koji je pokrenuo Dejvid Aleksander Bramante kao dio kampanje za kandidaturu za guvernere 2021. godine. Dejvid želi da istakne koliko je naše društvo opasno blizu toga da kompanije poput AURS počnu da postoje“, kaže se u disklejmeru na sajtu.

Jasno je da je u pitanju satira, što se i navodi na sajtu, pa samim tim ova objava i dobija ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

05/08/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Satira