Erdogan nije rekao da je zemljotres neprirodnog karaktera

717

Svi događaji globalnog karaktera pod lupom su teoretičara zavjere, koji čak i prirodne katastrofe poput aktuelnih u Tuskoj i Siriji, žele predstaviti kao plod geopolitičkih obračuna.

Prateći tok izjava onih koji plasiraju laži na društvenim mrežama, došli bi do zaključka, da se zemljotresi vješto planiraju i naručuju kako bi se uništio ekonomski potencijal države i nanijela šteta političkim neistomišljenicima.

Na tom fonu je i status objavljen 8. februara na jednom Facebook profilu koji glasi:

“GLAVNI NAFTOVOD ( PO NEKIMA ) ZA DOVOD DO EVROPE…A IMA I BITAN GASOVOD NA OVOM PRAVCU…JEL IMA I OVO NEKAKVE VEZE ZAKLJUCIMO SI SAMI ILI TREBA ODSECI NEKE ENERGETSKE VAMPIRE STO KAZE JEDAN POZNATI PRIJATELJ IZ KOSMOPLITIKE… ERDOGAN DAO IZJAVU DA NIJE PRIRODNOG KARAKTERA ZEMLJOTRES.”

Očekivano, ovaj post je izazvao reakcije pojedinih teoretičara zavjere, ali lako je zaključiti da nije riječ o validnim tvrdnjama.

Prvi čovjek Turske Redžep Tajip Erdogan nikad nije rekao da zemljotres nije prirodnog karaktera.

Njegovu razornu moć je poredio sa atomskom bombom, poručivao je da ne postoje riječi  kojima bi mogao opisati posljedice potresa ali je i obećao da će obnoviti razorena područja.

Podsjetimo, Erdogan je i u prvom zvaničnom obraćanju naciji 6. februara rekao da je ovo najgora katastrofa još od 1939. godine, ali nije nijednom insinuirao da se dogodilo nešto što nije prirodnog karaktera.

I Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, na Tviteru je 14. februara istakao da svjedočimo najvećoj prirodnoj katastrofi u ovom vijeku.


Zašto je Turska podložna zemljotresima, te zašto su bili toliko razorni i smrtonosni pitanja su kojima su se u prethodnom periodu bavili brojni naučnici i istraživači, međutim ni jedna od objavljenih analiza ili iznijetih mišljenja ne ukazuje da zemljotres nije prirodnog karaktera.

Takođe, priča da je Tursku zemljotres smišljeno “pogodio” zbog bitnih naftovoda i gasovoda daleko je od istine.

Ranije smo pisali da dostupne informacije govore da je zemljotres očekivano, uticao na snabdijevanje energentima iz Turske. Nije tajna ni da se Evropska Unija, okrenula novim izvorima energenata, od početka rata u Ukrajini – zbog sankcija koje su uvedene Rusiji. Od toga su dosta profitirale zemlje Bliskog istoka, među kojima i Katar, koji je prošle godine bio na drugom mjestu po količini izvezenog gasa u EU

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article