“Das anketa”: Lažno istraživanje pripisano ambasadi Njemačke

1278

Lažna istraživanja javnog mnjenja koja favorizuju pojedine kandidate, polako ali sigurno, postaju dio folklora pred izbore u Crnoj Gori.

Nakon niza ovakvih “istraživanja” pred parlamentarne, lokalne izbore u Nikšiću 2021, pa i pred lokalne izbore održane u oktobru, stiglo nam je prvo takvo “ispitivanje javnog mnjenja” i za predsjedničke izbore.

Objavio ga je Glas javnosti i pripisao Ambasadi Njemačke u Podgorici.

“EKSKLUZIVNO: REZULTATI ISTRAŽIVANjA JAVNOG MNjENjA NEMAČKE AMBASADE U PODGORICI”, glasi njihov naslov.

“Glas javnosti je ekskluzivno došao u posed rezultata istraživanja javnog mnjenja za predstojeće crnogorske predsedničke izbore.Prema procenama nemačkih diplomata u Crnoj Gori, aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović i dalje je u strmoglavom padu. Takođe, interesantno je da se na nemačkom spisku nalaze i politički predstavnici koji se još uvek nisu ni kandidovali”, navodi Glas javnosti nudeći kao “ekskluzivni” dokaz parče papira na kojem su imena partija ispisana na njemačkom jeziku.

Na papiru nema ničeg drugog osim imena partija, njihovih predstavnika i navodne podrške.

Tako će, prema Glasu javnosti kandidatkinja “Socialdemokratiche partei” Draginja Vuksanović navodno osvojiti 7 odsto glasova, predstavnik “Demokratiche partei der Soczialisten”, Milo Đukanović, 23 odsto glasova, Jakov Milatović iz “Bewegung Evropa jetzt” 22 odsto.

Da je u pitanju lažno istraživanje javnog mnjenja govori nam i to da je Goran Danilović, koji je ispred Ujedinjene Crne Gore predao kandidaturu, u “istraživanju” predstavljen kao kandidat Demosa iz kojeg je istupio prije nekoliko godina.

“Istraživanje” predviđa da će “Aleksa Bechic” iz “Demokratiches Montenegro osvojiti 11 odsto glasova” dok će navodno najveću podršku imati Andrija Mandić iz “Demokratiche Front”.

Ovu objavu prenio je i portal Borba.

Da je u pitanju lažno istraživanje potvrdio je i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten na svom Tviter nalogu.

“Portal Borba je danas objavio informaciju da je njemačka ambasada u Crnoj Gori naručila anketu o predsjedničkim izborima. Za informaciju: Ambasada nije dala nalog za sprovođenje bilo kakve ankete. Radi se samo o širenju lažnih vijesti i dezinformacija od strane portala Borba! Sramno!”, naveo je ambasador.

S obzirom na sve jasne činjenice objavu Glasa javnosti ocijenili smo kao lažnu vijest a objavu portala Borba kao prenošenje lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Prenošenje lažnih vijesti” dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

EDIT: 21.2. 2023. 23:15h

Informaciju o lažnom istraživanju Ambasade Njemačke u Podgorici prenio je i portal Najnovije.me i njima dajemo ocjenu “Prenošenje lažnih vijesti”.

EDIT: 22.02. 11:52h

Informaciju o lažnom istraživanju Ambasade Njemačke u Podgorici prenio je i portal Adria, kao i nekoliko korisnika društvenih mreža i njima dajemo ocjenu “Prenošenje lažnih vijesti”.

Edit: 8.5.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article