Bude se nove teorije o zemljotresima u Turskoj i Siriji, a jedna je nevjerovatnija od druge. Kao i na samom početku, i sada se potencira sukob velikih sila i neka vrsta navodne geopolitičke igre. Sve to preko leđa dvije države koje su pogođene prirodnom katastrofom, koje prolaze kroz pakao i koje broje desetine hiljada mrtvih.

Iako smo do sada pisali iz više navrata o teorijama zavjere na ovu temu i dokazivali da one nijesu tačne, neke od njih su i dalje prisutne. Uz dodatak novih.

Redovni gost rubrike raskrinkano, Saša Borojević, gostovao je u jednoj emisiji na televiziji i pričao je na temu zemljotresa. Između ostalog je poručio:

“Ako se ovaj zemljotres stvarno prirodnim putem dešava, zašto nijedan naučnik ne može da objasni fenomen 182 udara, koji se ne smanjuju, nego je svaki od svakog jači, zašto ne mogu da objasne šta se dešavalo na nebu iznad i u momentu dok se zemljotres dešavao, zašto ne mogu da objasne da su se trenutno prekinuli svi tokovi koji dolaze iz Katara, Irana, Azerbejdžana preko Turske u EU… Kome je u interesu da EU ostane bez nafte i gasa potpuno i da se opredeli samo za jedan izbor koji je američki…”

Naknadni potresi nakon velikih zemljotresa, zvani i “aftershocks” nijesu novost. Na sajtu američkom Zavoda za geologiju se navodi:

Naknadni potresi (aftershocks) su manji zemljotresi koji se javljaju u istoj opštoj oblasti tokom dana i godinama nakon većeg događaja ili „glavnog potresa“. Javljaju se unutar 1-2 dužine rasjeda i prije nego što se nivo pozadinske seizmičnosti ponovo uspostavi. Kao opšte pravilo, naknadni potresi predstavljaju manja prilagođavanja duž dijela rasjeda koji je skliznuo u vrijeme glavnog udara.

O teoriji o “magičnoj svjetlosti” u vrijeme zemljtoresa smo takođe pisali. U pitanju su “zemljotresna svjetla” ili EQL, koja su se mogla vidjeti i tokom zemljotresa u Meksiku, Kanadi, Peruu, Italiji. Teorija oko koje se eksperti usaglašavaju je – da su u pitanju električna pražnjenja tokom seizmičke aktivnosti.

Borojevićeve tvrdnje da su se “prekinuli svi tokovi koji dolaze iz Katara, Irana i Azerbejdžana preko Turske u EU”, najteže je demantovati. Pritom, pretpostavimo da govori o tokovima nafte i gasa. Dostupne informacije govore da je zemljotres , moglo bi se reći – očekivano, uticao na snabdijevanje energentima iz Turske. Međutim, tanker sa azerbejdžanskom naftom napustio je tursku luku u ponedjeljak, 13-og februara. Iran je još ranije, početkom januara, smanjio izvoz gasa Turskoj zbog kvara na mreži, pišu svjetski mediji.

Nije tajna da se Evropska Unija okrenula novim izvorima energenata, od početka rata u Ukrajini i zbog sankcija koje su uvedene Rusiji. Od toga su dosta profitirale zemlje Bliskog istoka, među kojima i Katar, koji je prošle godine bio na drugom mjestu po količini izvezenog gasa u EU. Međutim, pretragom nije moguće doći do podatka da su isporuke iz Katara stopirane , kao što to tvrdi Borojević.

Zbog svega navedenog, ova objava dobijaja ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article