Erdoganovi lažni pokloni: Predsjednik Turske ne dodjeljuje kuće i put na Hadž

1882

Svjetski lideri česta su meta dezinformacija. Što od onih koji se protive njihovom načinu vladanja što od ljudii koji ih vjerno podržavaju.

Novi u nizu takvih primjera je objava koja se širi Fejsbukom a u kojoj se tvrdi da je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, objavio da će njegova vlada pomagati narod.

„Turski predsjednik ERDOGAN juče je proglasio da će vlada Republike Turske za sve građane starije od 65 godina finansirati slijedeće: ✅Besplatna kuća, ✅300 dollara mjesečno zdravstveno osiguranje do kraja života, ✅Besplatan odlazak na Hadž. Neka Allah dž.š čuva Tursku i njenu Vladu na čelu sa LIDEROM UMMETA R.T.Erdoganom“, kaže se u objavi.

Ovakve tvrdnje prenio je i bosanski portal cazin.net.

Ovo nije prvi put da se za Erdogana tvrdi da obećava nešto što nije obećao. Slična tvrdnja o dodjeljivanju besplatnih kuća i odlasku na Hadž dijelila se i ranije a razobličio je ukrajinski portal StopFake.

Fotografija koja se dijeli uz tvrdnje o Erdoganovoj pomoći je iz 2015. i može se naći na sajtu Getty Images uz opis:

„Starija Turkinja pozdravlja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Desno) nakon njegove posjete grobu svog oca Ahmeta Erdogana i majke Tenzile Erdogan na Karačahmet groblju u Istambulu, u Turskoj, 25. septembra 2015“.

Kako piše AFP, koji se takođe bavio ovom objavom, njihovo dopisništvo u Istanbulu nema podataka u periodu oko 8. novembra 2018., kada se ova informacija pri put pojavila na internetu, na stranici Siasat daily, o Erdoganovim navodnim obećanjima, niti o proslavi na ulicama Istanbula koja je navodno pokrenuta nakon njegovih obećanja.

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.