Evropska unija i njena uloga u suzbijanju koronavirusa i pomoć u vidu medicinske opreme tokom pandemije prilika je za plasiranje dezinformacija o EU.

Upravo to uradio je beogradski dnevni list Politika tvrdeći da EU prijeti Srbiji zbog zahvalnosti Kini i Rusiji.

Ovaj list je na naslovnoj strani 23.04. objavio tekst:

Zbog zahvalnosti Kini i Rusiji, EU preti Srbiji

U tekstu se navodi da je na početku pandemije nestala evropska solidarnost, da je Srbija tražila medicinsku pomoć od Kine i da zbog toga od EU dobija čak i “manje ili više skrivene prijetnje”.

Tekst se odnosi na izjave zvaničnika EU, Žozepa Borela koji je izjavio da je EU pomogla Srbiji, ali da nije vidio bilborde kojima se zahvaljuje EU, aludirajući na reklamne panoe preko kojih se tabloid Informer zahvaljivao predsjedniku Kine Si Đipingu.

Borel je jasno istakao činjenicu da je EU do sada za pomoć Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, izdvojila 410 miliona eura, od čega je 37 miliona direktne pomoći, a 373 miliona za ublažavanje ekonomske krize koji je izazvala pandemija Kovida 19.

Borel ni u jednoj rečenici nije uputio nikakvu prijetnju već je jednostavno istakao da Srbija zahvaljuje Kini, ali ne i EU koja joj je pomogla. Rusiju ni u jednoj rečenici nije pominjao.

Takođe, u tekstu se navodi i da bi u sljedećem Izvještaju Evropske komisije o Srbiji moglo biti naglašeno da Srbija ne slijedi spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

Ta tvrdnja je neprovjerena i nijedan zvaničnik EU je nije javno iznio.

Da je pred Srbijom još posla u okviru poglavlja 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, nije nikakva tajna, i vidi se i iz izvještaja Evropske komisije o Srbiji za prošlu godinu. Tamo se navodi da Srbija treba da postupno uskladi svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije u periodu do pristupanja. Ističe se da bi Srbija posebno trebalo da nastavi da primjenjuje svoj zakon kojim se uvode međunarodne sankcije, uključujući restriktivne mjere EU, i da prati njegovu primjenu.

S obzirom na to da niko iz EU nije iznio nikakvu prijetnju Srbiji ovaj slučaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama. Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Politika.rs: Manipulisanje činjenicama