Loš fotošop nije dokaz da je Amerika donijela virus u Italiju

1512

Od pojave koronavirusa društvene mreže su postale plodno tlo za manipulisanje građanima različitim fotografijama koje „dokazuju“ mnoge teorije o pojavi virusa i širenju Covid19.

Posljednji u nizu primjera je fotografija izvjesne kapsule ili tube sa oznakom američke vojske na kojoj piše „Protokol istrebljenje kovid 19“ a na kojoj stoji i da je „cilj Italija“. Ova fotografija se širila Fejsbukom uz navode da ta društena mreža „sliku briše masovno“.

Ovom fotografijom bavile su se italijanske platforme za otkrivanje lažnih vijesti kao i hrvatski Faktograf.

Pored više nego jasne manipulacije, odnosno lošeg fotošopiranja fotografije i natpisa na kapsuli, i insinuacija da je u pitanju zavjera američke vojske pogrešno je interpretirana.

Na kapsuli se navodi da je unutra COVID-19, što je zapravo ime bolesti, a ne patogena iz porodice koronavirusa. Puno ime patogena SARS-CoV-2, dok je ime oboljenja koje izaziva COVID-19. Kako su to slikovito objasnili na italijanskoj platformi za otkrivanje lažnih vijesti, bufale.net, natpis na kapsuli je toliko nelogičan da bi istu vrijednost imalo i da na predmetu piše da je pun glavobolje ili dijabetesa.

Zbog očigledno lošeg fotošopa i nesuvislog natpisa na kapsuli, ova manipulacija zaslužila je ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest