Fabrikovana izjava Eskobara: Nije rekao da je Crna Gora “rasadnik špijuna” 

1667

Plasiranje izmišljenih izjava na društvenim mrežama je postala česta praksa dezinformisanja, a najveću vidljivost takve izjave postignu ukoliko se pripišu važnim političkim i društvenim subjektima. 

Fejsbuk je preplavila navodna izjava specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara. (1, 2, 3, 4, 5) 

Na skrinšotu koji je podijelilo više korisnika istaknuta je diskutabilna izjava Eskobara: 

“Američki izaslanik za Zapadni Balkan jedva čekao da napusti funkciju. 

Eskobar: Crna Gora rasadnik špijuna, od tih beskičmenjaka nisam mogao da živim! 

Na skrinšotu nije vidljiv naziv portala koji je objavio tekst sa navedenim naslovom, međutim prema opremljenosti teksta, utvrdili smo da je u pitanju portal Nezavisne.com. 

Ipak, pretraga ključnih riječi na tom portalu ne dokazuje da je objavljen tekst sa pomenutim naslovom. 

Napredna Google pretraga takođe ne prikazuje rezultate na osnovu kojih je moguće potvrditi da je Eskobar izjavio da je Crna Gora “rasadnik špijuna”. Dakle, na internetu nisu dostupni dokazi koji bi potvrdili vjerodostojnost izjave specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan. 

Još jedna nedoslijednost istaknuta na skrinšotu odnosi se na nadnaslov, gdje je navedeno da je “američki izaslanik za Zapadni Balkan jedva čekao da napusti funkciju”. 

Eskobar je imenovan početkom septembra 2021. godine za specijalnog izaslanika (SAD) za Zapadni Balkan i njegov mandat je i dalje u toku. Na sajtu Stejt Depratmenta je moguće pronaći informacije o posljednjim aktivnostima koje obavlja na funkciji specijalnog izaslanika. 

Činjenica je da je izjava Eskobara o Crnoj Gori, da je “rasadnik špijuna i da od tih beskičmenjaka nije mogao da živim” fabrikovana. Tvrdnja da je mandat specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan okončan je netačna, on i dalje obavlja tu funkciju. 

Objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article