Slučaj hapšenja 32-godišnjeg muškarca u Njemačkoj probudio je strasti u medijima i na društvenim mrežama, nakon što se pojavio tekst čiji naslov glasi: (1, 2, 3, 4, 5, 6

Nemačka: Muškarac osuđen na 3 godine zatvora zbog podrške Rusiji 

Naslov su kasnije razradili korisnici društvenih mreža. 
 
Mediji se pozivaju na tekst njemačkog Welt-a, koji piše o slučaju Marsela J, s tim što je njemački medij vijest prenio u nešto drugačijem svjetlu. 

Objašnjavajući presudu, Welt prenosi da je on, između ostalog, kažnjen zbog podrške Rusiji, ali zbog isticanja i širenja simbola “Z”, što je u nekim njemačkim saveznim državama kažnjivo. DW objašnjava zašto je to tako:  

“U Njemačkoj je upotreba ovog simbola u odgovarajućem kontekstu kažnjiva jer predstavlja odobravanje agresorskog rata kojim se krši međunarodno pravo. Ovo se zasniva na dijelu Krivičnog zakonika koji zabranjuje širenje izraza saosjećanja sa zločinima, pod uslovom da se to radi na način koji može da naruši „javni mir“. 

Neki od medija iz regiona su dodali činjenicu da je širenje simbola “Z” kažnjivo u Njemačkoj, ali su istakli i da je Marsel J. osuđen jer je vodio pro-ruske kanale na društvenim mrežama. I to je do pola tačno. On jeste bio zadužen za neke od kanala, ali na njima je širio i fotografije sa puškom u rukama, što je takođe kažnjivo po njemačkim zakonima. Još nije utvrđeno da li je oružje bilo “pravo”.  

Takođe, prilikom pretresa, kod njega je pronađen nož. Takođe – kažnjivo. 

Cijela ova priča dobija obrt kada se podrobno pročita tekst sa Welt-a, odnosno objašnjenje presude: 

“Prema riječima portparola suda, visina kazne je uglavnom posljedica činjenice da je optuženi već osuđen na zatvorsku kaznu od strane okružnog suda u Berlinu u aprilu zbog napada na novinara… Iz pravnih razloga, morala se formirati takozvana – totalna kazna… Berlinski sud osudio je čovjeka na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog napada.” 

Kada se to uzme u obzir, jasno je da Marsel J. nije osuđen na tri godine zatvora isključivo zbog podrške Rusiji, već je gro te kazne povezano sa prethodnim slučajem, a na šta je dodato posjedovanje oružja i širenje simbola “Z” koje je u Njemačkoj kažnjivo.  

Ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article