Fabrikovani tvit: Trudo nije zaražen majmunskim boginjama 

376
dzastin-trudo

U vrijeme razvijene tehnologije u kojem živimo, vrlo je lako fabrikovati nečiju izjavu.  

U par klilkova u fotošopu možete izmisliti bilo koji citat i pripisati ga bilo kome, a na meti takvih objava najčešće su istaknute ličnosti i lideri svjetskih država.  

Samo još jedan takav slučaj u nizu je i nedavna, navodna, ispovijest premijera Kanade, Džastina Trudoa, da boluje od majmunskih boginja.  

Na Fejsbuku se dijeli navodni Trudoov tvit u kojem on navodi:   

Objavu „Trudoovog tvita“ prati i opis:  

Jednostavnom provjerom Trudoovog zvaničnog Tviter naloga lako je uočiti da pomenutog tvita nema nigdje niti se vijest o njegovoj navodnoj zaraženosti majmunskim boginjama može naći u bilo kojem mediju.  

Rojters je analizirao sličan viralni, navodni tvit, povezan sa tvitom o navodnoj bolesti, u kojem je kanadski premijer „napisao“ da će se „vakcinisati i ograničiti broj seksualnih partnera kao što to savjetuje Svjetska zdravstvena organizacija“.  

Rojters je objasnio da se pomenuti tvit ne može naći ni u arhivi izbrisanih tvitova kanadskog premijera. U arhivi nema ni Tvita koji se dijeli na našem govornom području.  

Iz svega se jasno može zaključiti da je tvit fabrikovan i da je u pitanju lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article