Fabrikovani tvit: Trudo nije zaražen majmunskim boginjama 

571
dzastin-trudo

U vrijeme razvijene tehnologije u kojem živimo, vrlo je lako fabrikovati nečiju izjavu.  

U par klilkova u fotošopu možete izmisliti bilo koji citat i pripisati ga bilo kome, a na meti takvih objava najčešće su istaknute ličnosti i lideri svjetskih država.  

Samo još jedan takav slučaj u nizu je i nedavna, navodna, ispovijest premijera Kanade, Džastina Trudoa, da boluje od majmunskih boginja.  

Na Fejsbuku se dijeli navodni Trudoov tvit u kojem on navodi:   

„Jutros sam se testirao i pozitivan sam na majmunske boginje. Osjećam se veoma dobro i očekujem da ću se poptuno oporaviti, ali ću preduzeti mjere opreza kako bih izbjegao širenje bolesti. U drugim vijestima, želim Džagmitu brz oporavak jer sam čuo da se i on zarazio“.  

Objavu „Trudoovog tvita“ prati i opis:  

„Cela priča je na nivou školarca ali nažalost mnogo je BEZmogovića i teraj dalje…..‼️ Taj PAJAC se ”šatro” tri/četiri puta v@kcinisao protiv kurone, pa se razbolevao takođe 3-4 puta, pa sad ide ovo sa majmunskim…. Ljudi su stvarno DEBILI….. …ne znam kako drugačije nazvati ovaj ovako nizak nivo propagande…. 

Jednostavnom provjerom Trudoovog zvaničnog Tviter naloga lako je uočiti da pomenutog tvita nema nigdje niti se vijest o njegovoj navodnoj zaraženosti majmunskim boginjama može naći u bilo kojem mediju.  

Rojters je analizirao sličan viralni, navodni tvit, povezan sa tvitom o navodnoj bolesti, u kojem je kanadski premijer „napisao“ da će se „vakcinisati i ograničiti broj seksualnih partnera kao što to savjetuje Svjetska zdravstvena organizacija“.  

Rojters je objasnio da se pomenuti tvit ne može naći ni u arhivi izbrisanih tvitova kanadskog premijera. U arhivi nema ni Tvita koji se dijeli na našem govornom području.  

Iz svega se jasno može zaključiti da je tvit fabrikovan i da je u pitanju lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article