Postoji li “komšija tetke frizera Cecine ćerke”? 

1570
frizer-ceca

Društvene mreže su mjesto gdje mnogi nalaze zabavu i lajkuju, šeruju, čitaju satirične sadržaje. Međutim, satira često pronađe svoj put do onih koji pokušavaju da je pretvore u lažnu vijest, ili čak i da omalovaže jednu cijelu profesiju. Na tom udaru konstantno je i – novinarstvo.  

Za svega 5-6 dana jedan fascinantan naslov je našao put do publike u regionu, koja je reagovala na različite načine:  

“Opljačkan komšija tetke frizera Cecine ćerke!” 

Za kratko vrijeme post je dobio preko hiljadu lajkova, više od 200 komentara, a podijeljen je 20-ak puta.  

Originalni tekst sa tim naslovom objavljen je na satiričnom portalu Zicer i to 2018. godine. Novu slavu stekao je ponovo krajem jula. O portalu Zicer i sadržaju koji se tamo plasira već smo pisali.  

Ispod pomenutog posta korisnici društvenih mreža obrušili su se na novinare i kritikovali ih zbog, u najmanju ruku – čudnog, sadržaja koji plasiraju. Autor posta se nije ogradio i pojasnio da je u pitanju satira. Da li zbog ubiranja lajkova ili nečeg drugog… Kako god, štetu trpi novinarska zajednica.  

O tome su pisale i kolege iz Raskrinkavanja iz Bosne i Hercegovine. 

U tekstovima u kojima smo ranije obrađivali Zicerov sadržaj stvari su otišle još dalje.  

Na meti se našao lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, za kojeg je stajalo da je uhapšen u Ukrajini, a na šta se onlajn zajednica nadovezala uz salvu uvreda na njegov račun. U drugom tekstu je satirično saopšteno da Crna gora šalje “gej vojnike u Ukrajinu”, što je takođe probudilo strasti među publikom.  

Sve to ukazuje na činjenicu da satira često pređe granice šaljivog, izmišljenog sadržaja, samo ako padne u ruke zlonamjernih ili klikova-gladnih pojedinaca i propagandnih struktura.  

Post sa stranice Podgoricki vremeplov, koji prati i tekst “Crni komšo” dobija ocjenu – satira.  

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri. 

In this article