Fauči i Bajden nisu preporučili vakcinisanje na svakih pet mjeseci

978

Vakcina protiv koronavirusa u fokusu je većine dezinformacija koje se šire na internetu. Svjetski fakt-čekeri raskrinakli su bezbroj laži o imunizaciji, a odlukom da se nakon dvije doze prima i treća, takozvana „buster“ doza, donijele su novi talas neistina.

Na Fejsbuku se skoro 200 puta podijelila naslovnica portala Nulta tačka, sa fotografijom najpoznatijeg epidemiologa na svijetu, Entonija Faučija uz tvrdnju:

Vakcinisanje svakih pet mjeseci nisu najavili ni Fauči ni Bajden.

U tekstu je podijeljen tvit sa snimkom sastanka Bajdena i premijera Izraela Naftalija Beneta. U izvještaju sa tog sastanka, CNBC navodi da je Bajden najavio da se čekanje za buster dozu smanjuje sa osam na pet mjeseci.

Dakle, Bajden ni u jednom momentu nije rekao da će Amerikance vakcinisati svakih pet mjeseci, već da se razmatra skraćenje roka između druge i treće doze sa osam na pet mjeseci.

Takođe, pretragom na internetu ne može se pronaći ni da je sličan predlog o vakcinaciji na svakih pet mjeseci predložio Entoni Fauči.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) za sada preporučuje treću dozu vakcine osobama starijim od 65 godina, osobama sa teškim oboljenjima i onima koji rade u rizičnim područjima i to šest mjeseci od druge doze.

Zbog navedenih činjenica i očiglednog izvrtanja istine ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.