Fauči i Bajden nisu preporučili vakcinisanje na svakih pet mjeseci

1182

Vakcina protiv koronavirusa u fokusu je većine dezinformacija koje se šire na internetu. Svjetski fakt-čekeri raskrinakli su bezbroj laži o imunizaciji, a odlukom da se nakon dvije doze prima i treća, takozvana „buster“ doza, donijele su novi talas neistina.

Na Fejsbuku se skoro 200 puta podijelila naslovnica portala Nulta tačka, sa fotografijom najpoznatijeg epidemiologa na svijetu, Entonija Faučija uz tvrdnju:

„FAUČI: SVAKIH 5 MESECI JE POTREBNA NOVA BUSTER DOZA! DECA ROĐENA DANAS MOGLA BI ZA SVOG ŽIVOTA DA BUDU 175 PUTA VAKCINISANA PROTIV COVID-a“.

„Beskrajne dodatne doze vakcine protiv covid-a će značiti gotovo 200 uboda vakcine protiv covid-a tokom prosečnog životnog veka, a farmaceutskim kompanijama doneti neopisivu zaradu. Ove je nedelje Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je svoj razgovor sa dr. Entonijem Faučijem o predlaganju pojačanih doza kontraverzne vakcine Pfizer COVID-19 na svakih pet meseci. Prvobitno, Amerikancima je rečeno da će biti potrebno samo da prime dve vakcine, zatim godišnje po jedna doza pojačivača, zatim na svakih 8 meseci po jedan pojačivač, zatim šestomesečni pojačivači, a sada i petomesečni. Pod pretpostavkom da se vakcina Pfizer nikada ne daje deci mlađoj od 12 godina, to bi značilo da bi danas rođena deca mogla primiti 175 vakcina protiv COVID-19 tokom prosečnog životnog veka“, navodi se u tekstu.

Vakcinisanje svakih pet mjeseci nisu najavili ni Fauči ni Bajden.

U tekstu je podijeljen tvit sa snimkom sastanka Bajdena i premijera Izraela Naftalija Beneta. U izvještaju sa tog sastanka, CNBC navodi da je Bajden najavio da se čekanje za buster dozu smanjuje sa osam na pet mjeseci.

„Razmatramo savjet koji ste nam dali, da treba da počnemo ranije“, rekao je Bajden dodajući da zvaničnici debatuju da li razmak treba da bude kraći. „Treba li da se skrati na pet mjeseci, o tome se diskutuje““, glasi tekst CNBC-a.

Dakle, Bajden ni u jednom momentu nije rekao da će Amerikance vakcinisati svakih pet mjeseci, već da se razmatra skraćenje roka između druge i treće doze sa osam na pet mjeseci.

Takođe, pretragom na internetu ne može se pronaći ni da je sličan predlog o vakcinaciji na svakih pet mjeseci predložio Entoni Fauči.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) za sada preporučuje treću dozu vakcine osobama starijim od 65 godina, osobama sa teškim oboljenjima i onima koji rade u rizičnim područjima i to šest mjeseci od druge doze.

Zbog navedenih činjenica i očiglednog izvrtanja istine ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.