Bolsonarov skup sada predstavljaju kao protest protiv kovid propusnica

824

Više nije novost da antivakseri na društvenim mrežama velike skupove koji nemaju veze sa pandemijom, već su usko povezani sa politikom, predstavljaju kao proteste protiv vakcinacije.

Čim se pronađe pogodan snimak, naročito ako se na njemu ne vide poruke i transparenti okupljenih, odmah dobijamo novi fabrikovani protest protiv imunizacije i kovid propusnica.

Neki skupovi se i u više navrata predstavljaju kao protesti protiv propusnica, što je slučaj sa velikim skupom koji se desio u Brazilu.

Na Fejsubuku se opet dijeli snimak iz vazduha na kojem se vidi veliki broj ljudi sa brazilskim zastavama i ogromnim transparentom, uz tvrdnju da se radi o protestu protiv kovid propusnica.

Ipak, nije u pitanju nikakav skup povezan sa pandemijom, već skup podrške predsjedniku te zemlje, Žairu Bolsonaru.

Na snimku koji je na svom YouTube kanalu objavila novinska agencija WION, jasno naslovljenom „Bolsonarove pristalice održale protest u Brazilu“, lako je prepoznati da se radi o istom skupu, istoj lokaciji, istom transparentu.

Skup podrške predsjedniku Brazila održan je zbog njegovog spora sa Vrhovnim sudom u toj zemlji, a Bolsonarove pristalice prijetile su i da će da upadnu u zgradu suda.

Sličnim manipulacijama Raskrinkavanje se bavilo i ranije.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.