Faučijeva vakcinacija nije „magični trik“

1885

Glumci, pjevači, političari, ko god da se vakcinisao javno i pred kamerama vrlo brzo se našao na meti onih koji tvrde da je ta vakcinacija zapravo bila lažna.

Tako smo razobličili tvrdnje o navodnoj lažnoj vakcinaciji Maraje Keribelgijskog ministra zdravljacrnogorske ministarke zdravlja

Sada je na meti dezinformatora glavni američki epidemoolog Entoni Fauči

Na Fejsbuku se dijeli fotografija njegove vakcinacije, ispod koje se nalazi fotografija mađioničara, uz tekst:

„Ja sam video na TV-u“, tako kažu. „Pa i ja sam video mađioničara na TV-u kako odseče nekoga na pola ali to nije stvarno“.

Svakako, presijecanje ljudi na pola nije stvarno, ali Faučijeva vakcinacija jeste.

Da je Fauči primio vakcinu vidi se iz videa objavljenog na YouTube-u.

To se jasno može vidjeti i na fotografiji koju je objavio CNBC, još u decembru, kada se Fauči i vakcinisao.

Fauči je, kako je objavio CNBC u januaru primio drugu dozu vakcine moderna.

„Vakcinišem se jer želim da pokažem ljudima važnost toga da se svi vakcinišu, ali i zbog osjećaja dostignuća jer je vakcina potekla iz laboratorija našeg instituta“, rekao je Fauči prilikom vakcinacije.

Ova objava dobila je ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.