„Doletjele“ mrtve ptice iz 2009. godine

2309

Iskopavanje starih fotgorafija i njihovo plasiranje sa ciljem dokazavinja nepostojanja pandemije jedna je od najčešćih „taktika“ dezinformatora na društvenim mrežama.

Ovakvu objavu vidjeli smo na profilu poznatog teoritčara zavjere, Saše Borojevića, koji je objavio fotografiju mnoštva mrtvih ptica navodeći:

Fotografija koju je objavio Borojveić, na internetu se, kako je pogazala „reverse image“ pretraga, „vrti“ još od 2016. godine i vrlo često se koristi za manipulacije.

Tako je nedavno objavljeno da su ptice uginule nakon testiranja 5G mreže u Indiji, što je raskrinkao portal Factly.

Druga tvrdnja koja se ranije širila mrežama bila je ta da su ptice uginule zbog vrućine u oblasti Čenaj, što takođe nije tačno.

Zapravo, fotografija je nastala još 2009. godine u oblasti Bihar, kada su ptice pojele sjemenje koje je u sebi sadržalo prekomjernu dozu pesticida.

Dakle, niti ptice masovno umiru u Indiji niti je fotografija povezana sa pandemijom koronavirusa.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.