FBI ne šalje agente da ruše Đukanovića, njihov izvještaj star je pet godina

1422

Da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović česta meta tabloida u Srbiji, nije nikakva novost. Svakodnevno imamo priliku da u medijima susjedne države vidimo razne naslove koji targetiraju Đukanovića, i gotovo svaki put na različit način.

Posljednja u nizu vijest vezana za Mila Đukanovića, koja stiže iz Srbije, tvrdi da Američki Federalni istražni biro (FBI) šalje agente u Crnu Goru, kao i da se sprema velika akcija rušenja Đukanovića.

„FBI RUŠI MILA ĐUKANOVIĆA Amerikanci šalju agente, sprema se velika akcija u Crnoj Gori“, naslov je članka koji je objavljen na portalu Alo.rs.

„Agencija objavila da krimi-grupe u toj državi imaju političku i novčanu podršku koja finansijski ugrožava SAD. Ovaj podatak osvanuo je u zvaničnoj internet prezentaciji FBI, u kojoj se navodi da mafijaške grupe iz Crne Gore, među kojima su kavački i škaljarski klan, imaju političku i finansijsku podršku države. Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kaže za Alo da bi istraga mogla da dovede do pada Mila Đukanovića“, piše Alo.

Slične tvrdnje prenosi i portal SrbijaDanas.

„SPREMA SE VELIKA AKCIJA U CRNOJ GORI Milo Đukanović pred rušenjem, FBI šalje specijalne agente?!“, glasi njihov naslov.

Ista vijest podijeljena je i na YouTube-u u formi videa.

I u njihovom tekstu citira se Vladimir Dobrosavljević koji tvrdi da bi agenti FBI „mogli da stave tačku na klanove koje Crna Gora podržava, ali i na samog šefa te države.“

“Američki Federalni istražni biro (FBI) uvrstio je crnogorski kriminal na spisak transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa od posebnog značaja, koje vršenjem krivičnih dela svake godine nanose značajnu finansijsku štetu SAD!”, navodi se u tekstu.

O čemu se zapravo radi?

Jedini dokument vezan za transnacionalni organizovani kriminal koji se nalazi na zvaničnom sajtu čuvenog američkog biroa je izvještaj FBI-a pod nazivom „Transnacionalni organizovani kriminal“ u kojem je se pominje i Crna Gora, i to u kontekstu djelovanja balkanskih transnacionalnih grupa za organizovani kriminal.

„Balkanske kriminalne grupe su politički i finansijski motivisane grupe koje su povezane ili potiču iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Grčke i Rumunije. Ove organizovane kriminalne grupe nanose značajnu finansijsku štetu Sjedinjenim Državama svake godine“, navodi se između ostalog.

U čitavom izvještaju se Crna Gora pominje samo u prethodnom citatu, pa ostaje nejasno odakle je autor teksta sa portala Alo izvukao dio gdje je FBI pominjao kavački i škaljarski klan kao i tvrdnje da ove kriminalne grupe imaju podršku države.

U izvještaju nije moguće pronaći dio gdje se pominje Milo Đukanović.

Ono što je takođe interesantno je činjenica da je izvještaj FBI-ja, koji je sudeći po navodima srbijanskih portala inicijalna kapisla „hapšenja Đukanovića“, zapravo objavljen 2016, dakle prije 5 godina.

To je moguće vidjeti na zvaničnom sajtu FBI-ja, na dnu stranice nakon pretrage pojma „montenegro“.

Pregledom samog izvještaja, koji uopšte nije novijeg datuma, dolazimo do činjenica da FBI nije pominjao niti kavački niti škaljarski klan, a ni crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Umajući to u vidu, objave sa portala Alo i SrbijaDanas u kojima se tvrdi da se sprema „velika akcija“ u kojoj će agenti FBI-ja uhapsiti Mila Đukanovića, ocjenjujemo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.