vakcine

Tačno je četiri dana prošlo od posljednjeg teksta koji je Raskrinkavanje radilo na temu grafen oksida, a nova-stara teorija o tom jedinjenju opet zaokuplja pažnju ogromnog broja korisnika na društvenim mrežama. Odavno kolaju priče da je grafen oksid jedan od sastojaka vakcina protiv koronavirusa, o čemu je Raskrinkavanje, takođe, iz više navrata pisalo.  

Na Fejsbuku se masovno dijeli objava (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ) odnosno fotografija neke vrste dokumenta sa logoom kompanije Fajzer. Postove prati navod da je FDA (američka uprava za ljekove i hranu) potvrdila da u Fajzerovim vakcinama ima grafen oksida. Postove prate i komentari poput:  

I OVA TEORIJA ZAVJERE POSTADE ISTINA 

FDA potvrdila da u Fajzerovim ,,vakcinama,, ima Grafen- oxida. 
Dakle, drugari…kad krene 5G ima da sijate kao sijalice…. A ne tako davno ste se sprdali avaxima…sjećate li se? 
Teorije zavjere  

S obzirom na to da smo se ovom temom već bavili, a bavili su se i svjetski fekt-čekeri, valja ponoviti… Ova informacija nije tačna.  

“Vakcina ne sadrži grafen oksid”, ponovo je potvrdila američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) agenciji Asošiejted pres (AP). Naveli su da dokument koji se citira na društvenim mrežama ne govori ništa o proizvodnji vakcine, već opisuje korišćenje grafen oksida tokom procesa procjene šiljastog proteina (“spajk protein”) vakcine pod mikroskopom. 

„Grafen oksid je korišćen samo za proučavanje strukture vakcine. To nije sastojak“, rekao je dr Metju Lorens, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti i istraživač u Centru za razvoj vakcina Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend komentarišući navedeni dokument, prenosi AP. 

Tvrdnju da je grafen oksid sastojak vakcina  prethodno su demantovali i Rojters i USA Today

Kao i prethodnog puta, sporne objave dobijaju ocjene – dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.    
 
Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao “teoriju zavjere”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.   

In this article