Fotografija Mikija Rurka sa majicom Putina stara osam godina 

1444
majica-mikija-rurka

Čuveni američki glumac i scenarista Miki Rurk samo je jedna u nizu poznatih ličnosti koje su se našle na meti proruske propagande. 

Po dobro oprobanom receptu, Rurku je, kao i velikom broju slavnih, pripisano da se od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu svrstao na stranu Rusije i njenog lidera Vladimira Putina. 

“Miki Rurk, čuveni glumac, je napravio skandal u Velikoj Britaniji 12. jula ove godine, došavši u emisiju sa majicom na kojoj je lik Putina. Zapadni mediji odmah su ga proglasili Ruskim agentom, na šta je on odmahnuo rukom i odgovorio: “Momci baš me briga šta mislite o meni. Putin je veliki predsjednik jedne ogromne i nezavisne zemlje i ja ga veoma poštujem”, opis je objave na fejsbuku u kojoj je podijeljena slika Mikija Rurka na kojoj se vidi da nosi majicu sa likom Vladimira Putina. 

Uprkos činjenici da je fotografija autentična, tvrdnja da je glumac nedavno napravio skandal došavši u emisiju u majici s likom Putina, u potpunosti je neistinita. 

Naime, slika na kojoj je bazirana sporna tvrdnja sa fejsbuka datira još iz 2014. godine. 

To potvrđuje i arhiva jednog ukrajinskog portala koja nas dovodi do članka objavljenog 13. avgusta 2014. godine u kojoj uočavamo slike Rurka koji nosi bijelu majicu sa likom Putina. U tekstu je objašnjeno da je glumac majicu kupio upravo u Moskvi tokom posjete Rusiji. 

Nedugo nakon pomenutog događaja, i sam glumac se oglasio rekavši da nošenje majice sa likom ruskog predsjednika nije politički motivisano. 

“Ja i politika smo kao dan i noć. Nikada to nisam razumio, zato sam umjetnik, glumac“, rekao je Rurk i dodao da je u posjeti porodici svoje ruske vjerenice”, prenio je portal “PageSixprije nepuno osam godina. 

Osim činjenice da slika iz fejsbuk posta nije aktuelna, nema potvrde navoda da su Rurka naivali “ruskim agentom” zbog navodne podrške Putinu. 

Glumac je nedavno dao intervju čuvenom britanskom novinaru Pirsu Morganu u kojem je pozvao ruskog lidera “da odmah zaustavi rat”. 

“Ne ginu samo borci, već ginu i stari ljudi, ginu mladi, mete su škole, mete su bolnice. Sve to nije u redu”, rekao je Rurk u emotivnom govoru 

On je kazao da ga pogađaju razne slike koje stižu iz Ukrajine, među kojima naročito slika jednog starca koji je ostao bez članova familije. 

“To me natjeralo da pomislim da Putin radi zaista strašne, loše stvari i poželIo bih da mu neko zvonce zazvoni u glavi ili srcu i da se probudi i samo zaustavi sve ovo”, rekao je Rurk poručivši Putinu da “odmah zaustavi rat, ne sjutra nego odmah”

Iako se nekad mogao smatrati fanom Vladimira Putina, Rurk je danas daleko od toga, a navodi da je podržao ruskog predsjednika dolaskom u jednu emisiju u majici sa njegovim likom je u potpunosti lažna. Lažan je i citat koji sugeriše da američki glumac podržava rusku invaziju na Ukrajinu.  

Sve ovo zaključeno je na osnovu brojnih činjenica kojima se opovrgava sve što je izrečeno u fejsbuk objavi. Upravo zbog toga ona dobija ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article