Nema dokaza da su Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine 

1369
amerikanci-kupili-trecinu-obradivog-zemljista-ukrajine

Od početka rata u Ukrajini, narativi koji “opravdavaju” agresiju se smjenjuju. Propaganda je krenula od toga da su Ukrajinci nacisti i da je na snazi “denacifikacija”, zatim su se pominjale biolaboratorije koje navodno finansira zapad… Aktuelna teorija je da su Ukrajinci širom otvorili vrata zapadnim silama, odnosno da su Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine.  

Informacija je potekla od australijskog portala Australian national review, koji je 27-og maja objavio tekst pod nazivom:  

“Tri velike američke multinacionalne kompanije kupile 17 miliona hektara ukrajinskog obradivog zemljišta”

 U tekstu se navodi:  

“Ukratko, tri američke kompanije kupile su više obradivog zemljišta u Ukrajini nego što ga ima cijela Italija. Među glavnim dioničarima su tri kompanije: Vanguard, Blackrock, Blackstone. Dežurni krivci ponovo…” 

Tekst je dva mjeseca kasnije, odnosno krajem jula, “isplivao” u ruskim propagandnim medijima, a ubrzo je preveden i za publiku u našem regionu.  

Vijest su prenijeli: Politika, Srpske novine CG, Novi glas, Luftika, TD Portal, Nula49, Slavija Info, Volim Podgorcu, Top danas, Novi standard, Naša borba, Adria TV, Seljak.me, Balkan press, kao i neki korisnici društvenih mreža, te pojedine stranice.  

Informacija je, dakle, potekla od australijskog portala koji ne nudi konkretne dokaze da potkrijepi svoje tvrdnje. Pritom, pregledom istog portala jasno je zaključiti da se radi o mediju koji se bavi teorijama zavjere, poput onih da je SZO radila na razvijanju biološkog oružja za depopulaciju i koji predsjednika Ukrajine, Zelenskog, naziva korumpiranom marionetom. 

U tekstu se još pominje da su ogromnu količinu obradivog zemljišta u Ukrajini kupile tri kompanije, koje posluju “pod” pomenutim finansijskim gigantima: Cargill, Dupont i Monsanto. Interesantan je njihov odabir, jer su sve tri kompanije godinama na meti skandala. Ipak, ove kompanije nijesu mogle kupiti toliko zemljište u Ukrajini.  

Ovom temom bavio se ukrajinski fekt-čeking portal, Stop Fake. U svom istraživanju pozivaju se na zakon, o kojem kažu: 

“Sama ideja o prodaji ukrajinske zemlje internacionalnim kompanijama, informacija koju šire propagandisti Kremlja, u suprotnosti je sa ukrajinskim pravom. 

Tržište obradivog zemljišta u Ukrajini aktivno je od prvog jula 2021., ali sa velikim brojem restrikcija. Glavna među njima je zabrana prodaje obradivog zemljišta strancima i kompanijama u vlasništvu stranaca. Ova restrikcija može biti skinuta, ali samo na referendumu… Do sada takav referendum u Ukrajini nije održan. Stoga, zemljište ne može biti prodato strancima.” 

Stop Fake ukazuje i da je ova vijest brzo širena u ruskim i pro-ruskim medijima. 

Ukrajinski poljoprivredni zakoni su prilično komplikovani. Jedna od stavki bila je nemogućnost prodaje zemlje i to već 20 godina. Tek 2021. ta zabrana je skinuta i sada građani mogu kupiti do 100 hektara zemljišta, dok pravna lica mogu kupiti do 10 hiljada hektara. 

Dakle, prema zakonu, stranci ne mogu kupiti ukrajinsko zemljište, kamoli 17 miliona hektara, kako to tvrdi Australian national review. 

Praktično je nemoguće pronaći informaciju o prodaji 17 miliona hektara zemljišta na bilo kom od relevantnih svjetskih medija. S obzirom na veličinu navodne transakcije i geopolitičku situaciju, sigurno da bi to bila jedna od glavnih vijesti u novinarskim redakcijama širom svijeta. 

Zbog svega navedenog, ova informacija dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article