Fotografija osveštavanja trajekta je iz 2020.

961

Preuzimanje trajektne linije Kamenari – Lepetane od strane države, tj. Morskog dobra, izazvalo je ovih dana buru u crnogorskoj javnosti. Razlog za to uglavnom leži u činjenici da pomenutu liniju sada opslužuje samo jedan manji trajekt koji je Morskom dobru ustupljen od strane privatne kompanije.

Novonastala situacija stvorila je velike gužve i nezadovoljstvo građana, a uporedo sa tim, na društvenim mrežama pažnju javnosti je okupirala fotografija koja je nastala na trajektu, a na kojoj se vidi svešteno lice.

„Doveli Popa da osveštava i blagosilja trajekt koji je “na aparatima” od 2009… a đe si Živko malo bi bila serija od 5 sezona“, opis je objave na fejsbuku u kojoj je priložena fotografija koja očigledno prikazuje obred osveštavanja.

Ista slika našla se u centru jednog novinskog članka.

Portal Aktuelno objavio je tekst „ISKUŠENJA VASILIJA TRAJEKTNOG: Ni pop na pomaže protiv Vladinog osvetničkog populizma“, koji je objavljen i na njihovoj Facebook stranici.

U tekstu je navedeno sljedeće:

„U subotu, kada se odvijala ova saobraćajna agonija, društvenim mrežama je počela da kruži fotografija popa, po svemu sudeći takozvane SPC, koji vrši ritual ”krvi i tla”, takozvano osveštavanje, i to baš trajekta. Nepoznato je da li je ova fotografija nastala u subotu ujutro kad se čitav ovaj haos na trajektnoj liniji Kamenari–Lepetane odvijao. Ipak, možemo konstatovati da je ambijentu kojem smo svjedočili nedostajao samo svetosavski pop, da upotpuni još jednu konfuznu lakrdiju na ivici apsurda u režiji vlade Dritana Abazovića“.

Ova fotografija podijeljena je i na mnogo profila na drugim društvenim mrežama, poput Tvitera i Instagrama. Uprkos tome, činjenice nam govore da ona nije aktuelna.

Naime, pretragom fotografije dolazimo do jednog članka iz 2020. godine u kojem je objavljen video snimak, a upravo sa tog snimka napravljena je pomenuta slika, kao snimak ekrana.

Radi se o tekstu koji je objavio Portal Analitika u septembru 2020. godine.

„Spreman za plovidbu: U zalivu “osveštan” trajekt (VIDEO), glasi naslov.

„Kako Portal Analitika saznaje, u pitanju je privatni plovni objekat koji nije u vlasništvu preduzeća Pomorski saobraćaj. Manji trajekt, ili kako primorci kažu catara, sudeći po snimku se priprema za ponovnu plovidbu nakon pretpostavlja se sanacije. Na snimku se vide tri lica okupljena oko sveštenika koji vrši obred“, navedeno je u tadašnjoj objavi.

Uvidom u snimak prepoznajemo iste osobe koje se nalaze na spornoj slici koja je aktuelizovana nedavno.

To nas svakako dovodi do jasnog zaključka, da je stara objava „reciklirana“ kako bi poslužila za plasiranje dezinformacija koje se tiču aktuelnih događaja.

Upravo zbog toga, objavu sa Fejsbuka u kojoj je navedeno da je trajekt koji je tek počeo ploviti zalivom neposredno prije toga osveštan, označili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Aktuelno ogradio se u tekstu kada je u pitanju fotografija, napisavši da je nepoznato kada je fotografija nastala. Ipak, u naslovu članka dat je nagovještaj da se radi o aktuelnom događaju.

Zbog toga smo tekst ocijenili i kao klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article