Pristrasnost medija je nešto na šta su navikli čitaoci, novinari, urednici i političari. Ono na šta se teško navići je pristrasnost kod regionalnih tabloida koja svakog dana dostiže novi nivo. Ide čak i do tog nivoa da se prosječnom čitaocu može učiniti da vrijeme u redakcijama tabloida u susjednoj Srbiji teče dosta brže nego u ostatku svijeta, pa i Crnoj Gori, jer su komšijski portali već proglasili i pobjednika i poraženog na predsjedničkim izborima. Manje bi sve bilo čudno da ne znamo da, zasad, imamo zvanično ime samo jednog kandidata (i podatke o prebivalištu i sliku iz pasoša jednog koji je predao kandidaturu).  

Novi nivoi pristrasnosti najlakše se dostižu, ili se na njih spušta, kad se sa plavih glasačkih kutija počne brisati prašina. Doduše, u Crnoj Gori se na njima teško i može skupiti prašina s obzirom na to da živimo u vječnom izbornom ciklusu. Samim tim i pristrasnost i otvoreno navijanje za nekog od učesnika izbora i prognoziranje propasti drugima gotovo i da ne prestaje.

Ako njih pitate, Andrija Mandić je već predsjednik, ostali se ne moraju ni truditi da skupe potpise niti imaju zašto kretati u kampanju.

„ZA SRBIJU BI OVO BILO SJAJNO! MANDIĆ, NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE! Front ubeđen, Milogorci, ali i svi ostali nemaju šanse protiv Andrije!“. Ovako nam je Informer javio da je stvar riješena. Ni kolege iz Novosti nisu puno čekale da nas obavijeste da NEMA DILEME: Đukanović pada u martu. Iako u momentu objave teksta Đukanović nije ni najavio svoju kandidaturu, daleko od toga da je bila potvrđena. Isti naslov i isto „proročanstvo“ našlo se i na stranicama Aloa.

Nije okasnio ni Kurir sa svojom prognozom. Ne za Đukanovića. Za Ivana Vukovića. Iako ni on nije najavio svoju kandidaturu.

„SUVERENISTI JOŠ BEZ ZAJEDNIČKOG KANDIDATA! Milov DPS bez konkretnog imena: Milicu oduvala sujeta, Vuković kandidat za gubitnika“, glasi prognoza Kurira.

I Objektiv je Vukovića već proglasio za gubitnika kojeg „Đukanović potura strahu od KRAJA političke karijere“.

Portal Srbija danas otišao je korak dalje. Ne samo da prognoziraju da se Đukanović neće ni kandidovati za izbore već su nam javili da je još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore pobjegao iz Crne Gore. Do zaključka da je Đukanović pobjegao došli su blagim modifikovanjem teksta koji je objavila Borba.

Ko će u drugi krug izbora obavijestila nas je Borba koja se potrudila da organizuje anketu u kojoj su prolaz obezbijedili Milo Đukanović i Andrija Mandić, dok su svi ostali otpisani. Šta ćeš, tako su čitaoci rekli i glasali. Borba je u strahu od čitalačke pristrasnosti onemogućila, kako su naveli „tzv. „botovsko“ djelovanje već da se moglo glasati za svog favorita samo jedan put sa jedne IP adrese“. Valjda nisu čuli da čitaoci znaju za VPN (Virtual private network) koji vam omogućava da sakrijete IP adresu i glasate do iznemoglosti u ovakvim anketama.

Pojedini, poput Srbija danas, već su na svojim sajtovima, kao da se bira nasljednik Aleksandra Vučića, otvorili posebnu rubriku – izbori u Crnoj Gori iako to još uvijek nisu učinili ni najčitaniji portali u Crnoj Gori.

U situaciji gdje smo pobjednike i poražene saznali i prije nego učesnike možemo se pitati da li jednostavno da se poštedimo troška i organizacije izbora?

Darvin Murić

Glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me

In this article