Ionako komplikovane odnose Srbije i Kosova dodatno opterećuju bombastični naslovi, koji su izvučeni iz konteksta. Dok dvije strane pokušavaju da nađu kompromisno rješenje, mediji “vade” stare narative i njima pokušavaju da obojaju pogrešnu sliku.

U centru pažnje ovih dana našao se premijer Albanije, Edi Rama. On je govorio o situaciji na Kosovu, tamošnjem premijeru, Aljbinu Kurtiju, kao i o dva pristupa Srbiji. Međutim, srpski mediji su otišli korak dalje. Portal Alo objavio je naslov:

EDI RAMA: I Kurti i ja želimo ujedinjenje Albanaca i Veliku Albaniju!

Portal  Serbian Times kaže:

EDI RAMA OTVORENO PLANIRA VELIKU ALBANIJU: Cilj je da Srbija prizna Kosovo i da se Albanci ujedine!

Rama jeste govorio o tome da je saglasan sa Kurtijem da Albanci treba da se ujedine, ali nije pominjao projekat “velike Albanije”. Premijer Albanije je u intervjuu za TV Klan rekao:

“Albanci se moraju ujediniti. Da, naravno da Aljbin želi istu stvar, ali ja mislim drugačije o putu do tamo, Aljbin misli drugačije. Ali Aljbin je premijer Kosova i on mora da bira, želim mu sve najbolje i uspjeh i neka shvati da možda grešim“.

U spornim tekstovima na portalima Alo i Serbian Times nema pomena o “velikoj Albaniji”, samo u naslovu.

O ujedinjenju Albanaca Rama je govorio ranije i to u kontekstu približavanja Evropskoj Uniji:

“Ja nikada nisam govorio o “velikoj Albaniji”. “Velika Albanija je pojam koji je stvoren, promovisan, komentarisan i korišćen protiv Albanaca od strane onih koji stoje na drugoj strani ratnih rovova tokom istorije. Tako da nema “velike Albanije” ni u kakvom albanskom romantizmu, da kažem, čak ni renesansi. Postoji jasna predstava da smo mi braća koja danas žive u dvije različite države i da bi zasigurno trebalo da se ujedinimo. Ja sam uvijek na to ujedinjenje gledao kao na dio našeg puta prema Evropskoj uniji i ukoliko postoji nešto što je veliko, to je velika Evropska Unija, barem u mojoj mašti I mojim ubjeđenjima.”

O “velikoj Albaniji” Rama je, takođe, ranije govorio i rekao da je u pitanju nonsens, da nema plan ni namjeru da formira “veliku Albaniju”, kao i da je to stvar prošlosti:

“To nikada nije bio naš cilj, jer ja snažno vjerujem da ‘velika Albanija’, ‘velika Srbija’ ili bilo šta drugo ‘veliko’ pripadaju prošlosti. To nikada nije bila opcija, to jednostavno pripada prošlosti.”

Zbog očiglednih nedosljednosti između naslova i sadržaja tekstova, kao i zbog Raminih ranijih stavova na istu temu, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 7.3.2023.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article